Elevassistent döms för våldtäkt på elev

Uppdaterad
Publicerad

En elevassistent i 30-årsåldern döms för två våldtäkter på en elev i tolvårsåldern. Brotten har skett på en skola i Malmö, där skolledningen både varnat och stängt av mannen efter att han varit närgången med elever.

Händelserna har enligt domen ägt rum i december 2020. Elevassistenten hade under höstlovet börjat prata med en flicka på skolan. Efter skoltid pratade de även på sociala medier.

Föräldrarna slog larm

Vid ett tillfälle har mannen även skickat en bild på sitt könsorgan till flickan. Han har även bett henne att skicka nakenbilder på sig själv.

Våldtäkterna har enligt domen ägt rum på en av skolans toaletter. En av flickans föräldrar slog larm när de hittade en sexleksak som elevassistenten gett till flickan.

Varit avstängd från skolan

Att elevassistenten uppträtt olämpligt har varit känt av skolledningen. Redan i början av december 2019 informerades han att det inte var lämpligt att krama om elever eller ha annan fysisk kontakt med dem. Här ansåg skolledningen att han var barnslig och naiv bland barnen, att han inte förstod att det var olämpligt att låta elever krama honom.

På grund av det var han 2019 avstängd från sitt arbete på skolan under ett par dagar, men fick senare gå tillbaka i tjänst.

Mannen döms till tre år och åtta månaders fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

SVT har varit i kontakt med skolans rektor som hänvisar till skolförvaltningen på Malmö stad.

– I december 2019 startade man en handlingsplan som sträckte sig rätt länge, till den sista april 2020 och det gjordes flera kontinuerliga uppföljningar. Och då såg man faktiskt att hans beteende förändrades till det bättre, det kom inte heller några klagomål från lärare eller elever, säger Mikael Dahlberg, utbildningschef på Malmö stad.

Han fortsätter:

– Men det är klart som tusan att vi ska titta närmare på vad vi kan göra annorlunda när sådant här händer. Skolledningen blev väldigt tagna av det som framkom i polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer