Foto: SVT/arkiv

Elevassistent visade porrfilm för sexåring – frias

En elevassistent i Malmö erkände i ett sms till föräldrarna att han visat porrfilm för deras autistiske son som då var sex år gammal och föräldrarna gjorde en polisanmälan.
Idag fick de veta att åklagaren lagt ner förundersökningen.

– De lämnar oss i ett vakuum med sorg, säger pappan.

Det var när elevassistenten sagt upp sig som han skickade sms-meddelandet till föräldrarna där han berättar att han ångrar sig och skäms över vad han gjort men skriver att han aldrig någonsin rört vid pojken. Även rektorn ska ha fått ett erkännande enligt pappan.

– När jag hämtade min son på skolgården så har han vid ett tillfälle också sagt ”äta penis”, berättar pappan och hävdar att det finns vittnen till det.

Men åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen.

– Att han erkänner är inte tillräckligt utan det måste finnas ett stöd för ett erkännande med annan bevisning, säger Lena Körner, åklagare och förundersökningsledare.

Barnet kan inte höras

När personen har hörts har han dessutom berättat annorlunda än vad som sagts i sms:en säger hon.

– Svårigheten här är också att barnet inte går att höra, säger hon.

Föräldrarna har bytt skola för pojken men är förtvivlade.

-Vi kan inte få hjälp från samhället heller eftersom det inte finns någon dom, säger pappan.

Föräldrarna oroar sig också för att mannen kan komma att jobba med barn i framtiden utan att någon får veta vad han gjort.

Lena Körner förstår deras frustration.

– Vi jobbar för att barn inte ska utsättas och förstår föräldrarnas situation. Det man kan göra är att överpröva beslutet, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer