Ellen Bäckman och Enzo Tonning vill inte bli av med sommarlovet. Foto: SVT

Elever vill inte ha kortare sommarlov

Publicerad

Tre terminer i grundskolan och kortare sommarlov. Högstadielever på Bergaskolan i Limhamn gillar inte förslaget från grundskoleförvaltningen och kommunledningen i Malmö.

Bergaskolan i Malmö har två vanliga skolterminer men läsåret är uppdelat i tre perioder. Det innebär att eleverna koncentrerar sig på ett färre antal ämnen under varje period som varar ungefär 12 veckor.​ Loven är indelade precis som på alla andra skolor. Detta är ett system som skolan haft i nästan tjugo år, och rektorn är positiv.

Rikard Persson, rektor på Bergaskolan. Foto: SVT

– Eleverna lär sig snabbare och kan fördjupa sig i varje ämne. Fördelarna för lärarna är att de också får mer effektiv tid i undervisningen. Men ett kortare sommarlov kan bli krångligt eftersom det lätt kan bli 37 grader i klassrummen i juli och augusti, säger rektor Rikard Persson.

Stöds av kommunledningen

Förslaget om tre terminer i grundskolan och kortare sommarlov kommer från grundskoleförvaltningen i Malmö och får stöd av kommunledningen.

Men elever i årskurs 9 på Bergaskolan är tveksamma till kortare sommarlov.

– Jag tycker att sommarlovet ska vara långt eftersom man ser fram emot det hela tiden. Man är med sina polare, badar och har en underbar tid, säger Enzo Tonning.

– Kortare sommarlov blir svårt att matcha med föräldrarnas ledighet och sommarläger, säger Ellen Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.