Efter knivattacken på en lärare och elev vid NTI-gymnasiet i Kristianstad igår öppnade skolan igen för eleverna. Skolan menar att det är viktigt att samlas och prata igenom händelsen även om det inte blir någon undervisning de närmsta dagarna. Foto: Johan Nilsson TT och Rikard Westman

Eleverna tillbaka på skolan efter knivattacken

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på NTI-gymnasiet kom tillbaka på sin skola i Kristianstad på tisdagsförmiddagen efter gårdagens knivattack på en elev och en lärare.

– Vi tror att det är viktigt att samlas och prata igenom den här typen av händelser, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef på Academedia.

Personalen på NTI-gymnasiet samlades redan tidigt på morgonen för att prata dels om händelsen men också om hur de på bästa sätt skulle kunna  ta emot eleverna igen.

– Det är för tidigt att utvärdera en sådan här händelse redan dagen efter men vi behöver visa ett lugn och att det inte finns någon hotbild mot skolan, säger Jenny Wahlberg.

Skoldådet i Kristianstad

Prata igenom händelsen

Hon berättar att eleverna bland annat skulle samlas i sina klassrum med lärare för att prata igenom händelsen.

– Vi har ett krisrum på skolan med kuratorer och vi samarbetar med kyrkan så en präst kommer att finnas på plats liksom kommunens kristeam med socialarbetare, och polis, säger Jenny Wahlberg.

Om det blir någon undervisning idag är för tidigt att säga.

– Vi måste först se hur alla mår och vilka behov som finns, säger Wahlberg.

Fanns en krisplan

Företaget bedriver 150 gymnasieskolor i landet men har aldrig råkat ut för något som liknar knivattacken igår. Trots det påbörjades redan ett arbete med att utforma en handlingsplan för hur man ska agera vid händelser där dödligt våld är inblandat.

Hur skulle du säga att ni följde den planen igår?

– Exemplariskt, helt enligt skolboken, säger Jenny Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet