Elpriserna: ”Energibolag såldes för billigt”

Uppdaterad
Publicerad

MALMÖ | Nästa vecka får sydsvenskarna betala mer för elen. Men Malmöborna hade inte behövt betala lika mycket om man behållit sitt energibolag, det var en stollig affär. Det säger nu den som var ansvarig för energin för 21 år sedan, Sven-Åke Jönsson.

Han är sotaren som via sitt politiska engagemang till slut hamnade som ordförande för Malmö Energi, ett välskött kommunalt bolag som trots detta och trots Sven-Åke Jönssons livliga protester såldes och dessutom enligt honom alldeles för billigt, cirka två miljarder kronor.

– Vi gjorde uppskattningen att det faktiska värdet var mellan sju och kanske uppemot åtta miljarder kronor, säger Sven-Åke Jönsson.

-Sven-Åke Jönsson var motståndare till detta och ansåg att det hade ett större värde men den värdering som gjordes kom fram till att det var ett rimligt pris. Detta säger det då nytillträdde kommunalrådet Lars Engqvist.

Motståndet hösten 1990 inom Malmös socialdemokrater mot försäljningen var mycket stort men Lars Engqvist vann. Han ville skapa citat ”Den goda staden” och för det krävdes det pengar inte minst i ett Malmö med krasslig ekonomi.

– Vi behövde få bort skulder och räntekostnader för att få råd till det reformarbete vi genomförde, säger Lars Engqvist.

Men Sven-Åke Jönsson har sin åsikt mycket klar.

– Det hade man kunnat lösa på ett mycket bättre sätt än att sälja sin mjölkkossa till ett bolag som inte hade samma motiv.

Nils Yngvesson är en annan före detta sotare som varit Malmös starke man i många år och som vid försäljningen var ordförande i Sydkraft som alltså var köpare av Malmö Energi.

Sydkraft kontrollerades enligt en gemensam överenskommelse av sex sydsvenska kommuner. Men när borgerliga kommuner började sälja följde andra efter.

Nils Yngvesson berättar:

– Helsingborg sålde och sen började Lund att titta på det. Det var de borgerliga kommunerna som startade och jag tror att man gjorde ett grymt misstag. Man undervärderade sina aktier eller undervärderade framtiden.

2001 tog tyska EON slutligen över majoriteten i Sydkraft med Malmös kronjuvel Heleneholmsverket.

För Malmö liksom för Helsingborg, Lund och Landskrona gav försäljningarna en god kommunal ekonomi för ett tag men nu är de pengarna slut. Och frågan är om det blev surt efteråt när det gäller elpriserna för kommuninvånarna.

– Det borde nog ha varit billigare om kommunen hade ägt bolaget själv, säger Nils Yngvesson.

– De har fått betala ett merpris och äger det inte själv, ägde det från början, det var en helt stollig uppgörelse, konstaterar Sven-Åke Jönsson.

I Malmö har Sydkraft som 2005 bytte namn till EON nästan fördubblat elnätspriset mellan 2002 och 2010.

– Uppenbarligen har Sydkraft tjänat pengar på det här och de som betalar för det är Malmöborna. Och de fortsätter att betala i evighet, säger en uppbragt Sven-Åke Jönsson.

Göteborg har behållit sitt ägande av energin och det senaste året har energibolaget ökat sitt resultat med 35% och uppgår nu till nästan en miljard. Förvisso en vinst som mestadels kommer från göteborgarna själva men pengarna stannar kvar i kommunen och går inte till utländska ägare som i fallet Malmö.

– Om vi hade behållit våra aktier i kommunerna och tittat efter vilken utdelning vi skulle haft idag, så är den helt otrolig med de energipriser och det förändringsmönster som pågått i samhället, säger Nils Yngvesson.

Sven-Åke Jönsson förlorade alltså jobbet och idag lever han stillsamt med sin fru i en Malmöförort med en liten glimt av Helenholmsverket från sitt vardagsrumfönster.

– I och med att hela det här området med energifrågor klipptes bort så fanns det inget intresse för mig att ligga kvar i det. Jag lade av med politiken helt, avslutar en uppenbart sorgsen men också arg före detta energiansvarig i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.