En ny lekutställning kring Elsa Beskows sagovärld visas på museet Kulturen i Lund. Foto: SVT

Elsa Beskows sagovärld intar Lund

Uppdaterad
Publicerad

Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin har intagit Lund. Lagom till sportlovet visas en ny lekutställning kring Elsa Beskows sagovärld på museet Kulturen.

Det är utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen som i samarbete med scenografen Heidi Saikonen skapat en serie lekmiljöer utifrån några av den kända illustratörens berättelser.

– Bäst är rutschkanan, försäkrar unga besökaren Eira och pekar mot den lilla konstgjorda kälkbacken i plast där sportlosvfirare kan tumla om, snöbristen till trots.

Elsa Beskow skapade många av sina klassiska böcker i början av 1900-talet. Mycket i hennes motivvärld var faktiskt gammalt och försvunnet redan då.

– Mamman och hennes två systrar var själva förlagan till Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Berättelserna utspelar sig snarare i deras ungdom på 1840-talet än i Elsa Beskows egen tid, berättar utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.