Ema Eminagic och Josefin von Wachenfeldt praktiserar på lasarettet i Helsingborg. Foto: Oskar Fäldt

Ema och Josefin praktiserar som medicintekniker

Uppdaterad
Publicerad

Tekniksprånget är ett praktikprojekt som ska locka fler ungdomar att studera vidare till ingenjör, som väntas bli ett stort bristyrke i framtiden.

När Ema Eminagic och Josefin von Wachenfeldt från Lund gick ut naturvetenskapliga programmet för ett år sedan visste de inte alls hur de skulle gå vidare. Båda var väldigt studietrötta och har periodvis gått arbetslösa efter studierna.

– Jag hade ägnat mig väldigt mycket åt studier under gymnasiet. Det var mycket stress och press faktiskt, så jag kände att jag förtjänade att ta det lite lugnt innan jag satsar igen, säger Ema Eminagic.

På sin praktik vid Helsingborgs lasarett får de omsätta sina kunskaper i praktiskt arbete, både självständigt och tillsammans med sin handledare.

– Studierna var väldigt krävande, och jag var väldigt trött på att gå i skolan och lite trött på att vara elev. För man blir behandlad på ett annat sätt än vad jag har märkt att jag blir behandlad nu, säger Josefin von Wachenfeldt.

Fyra månaders praktik erbjuds

Region Skåne är en av alla arbetsgivare som erbjuder fyra månaders praktik inom ramen för det statligt initierade Tekniksprånget.

Tanken med den betalda praktiken är att den ska uppmuntra till fortsatta studier inom ingenjörsyrket.

– Det är väldigt viktigt att vi är med och visar upp vilken attraktiv arbetsgivare vi är, att vi är mer än sjukvård. Det är kanske inte den arbetsgivare man spontant tänker på när man ska söka som ingenjör, men Region Skåne har väldigt många olika yrkeskategorier, säger Malin Ferbas, HR-specialist vid Region Skåne.

– Förhoppningsvis ser de vilken trevlig arbetsplats det är, och vilka spännande arbetsuppgifter man får arbeta med. Medicinsk teknik till exempel är väldigt brett och spännande och där erbjuder vi många olika jobbmöjligheter, fortsätter hon.

Och mycket pekar på att arbetsplatser som behöver ingenjörer gör klokt i att locka till sig kompetens redan nu.

Stor brist på ingenjörer

Enligt Statistiska Centralbyråns prognoser kommer det finnas en brist på över 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030.

Ema Eminagic och Josefin von Wachenfeldt har bland annat fått lära sig att sköta det tekniska underhållet av EKG-apparater, blodtrycksmätare och maskiner som doserar rätt mängd läkemedel till patienterna.

Praktiken har inspirerat båda till fortsatta studier redan till hösten. Josefin von Wachenfeldt har sökt till ett program inom teknisk matematik. Ema Eminagic vill fortsätta sina studier inom just medicinteknik. 

– Den här praktiken har gjort mig väldigt motiverad att läsa till civilingenjör till hösten, med medicinteknisk inriktning dessutom. Arbetet är väldigt spännande i sig, att jobba med apparater. Det är inte monotont, säger Ema Eminagic.

– Det är roligt att jobba med något som har med människor att göra, för jag är inte jätteteknikintresserad egentligen. Men jag tycker om människor, och människokroppar, och hur de fungerar, säger Josefin von Wachenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.