Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kompisgänget vid Emporia är på väg till Köpenhamn, dagen efter skottdramat på det danska köpcentrumet Field's. Tjejerna tvekade idag inför beslutet att åka över sundet. Foto: Linda Ekström /SVT

Emma, 17: ”Väldigt läskigt att det var så nära”

Uppdaterad
Publicerad

Det är måndag morgon vid Malmös köpcentrum Emporia. Kvällen innan, bara en bro bort, sköts en 47-årig man, en 17-årig flicka och en 17-årig pojke till döds och flera skadades på ett köpcentrum i Köpenhamn.

Det är med blandade känslor några skånska gymnasietjejer bestämt sig för att åka till Danmark dagen efter skottdramat i Köpenhamn.

– Vi har en vän som var där och det var väldigt traumatiskt för henne. Jag tyckte också att det var väldigt läskigt och att det det var så nära, säger Emma Jansson, till SVT Nyheter Skåne, och fortsätter:

– Vi ska till Danmark idag och vi var nära på att avboka allting.

– Man blir ju väldigt osäker på om någonting kommer att hända här också, säger Wiktoria Grzelak.

– Just nu ska vi bara handla innan vi åker vidare till Köpenhamn där vi ska byta tåg. Vi ska till Bakken. Det är vår slutdestination, säger Josefine Persson.

Bedömer risker varje vecka

När det gäller säkerheten på Emporia vill ansvarig inte kommentera säkerhetsarbetet.

– Jag diskuterar inte hur vi arbetar med våra säkerhetsfrågor och rutiner då det är av högsta vikt att denna information inte sprids, säger Johan Forsgren, regional centrumchef på Emporia i Malmö.

På Triangelns köpcentrum har man inte höjt beredskapen efter dådet.

– Det som skett i Köpenhamn är djupt tragiskt. Vi har våra rutiner som vi alltid följer. Som fastighetsägare jobbar vi förebyggande på olika sätt när det gäller säkerhet och trygghet. Vi har våra ordningsvakter och gör våra riskanalyser på veckobasis, säger Robert Felczak, centrumchef för Triangeln i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.