1200-talskyrkan i Araslöv i Kristianstad. Foto: Joa222kim, cc-by-sa 3.0 via Wikimedia Commons.

”En av de värdefullaste byggnaderna vi har i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla 1200-talskyrkan i Araslöv i Kristianstad blir statligt byggnadsminne. Det beslutade regeringen på torsdagen.

I Sverige är det inte vanligt att staten förvaltar och äger kyrkor. Det innebär att statens kyrkor har ett svagt skydd, därför skickade Riksantikvarieämbetet in en remiss för att få åtta av statens kyrkor skyddade.

En av dem är Araslövs kyrka, byggd som en gårdskyrka i tegel men har under gångna sekler fått fungera som både fruktlager och hyreshus.

– Det är en av en av de värdefullaste byggnaderna vi har i landet,de måste vårdas och underhållas. Det är jättebra att staten tog detta beslutet, säger Jan Karlsson hanläggare på Riksantikvarieämbetet.

Har skötts ideelt

Araslövs gamla kyrka hör till landets äldsta bevarade byggnader, den tillhör tillsammans med ett antal kyrkor i Skåne, landets äldsta bevarade tegelbyggnader. Men än idag är den fortfarande vid liv, Inga-Britt Ryd har ideellt städat kyrkan inför bröllop och gudstjänster.

– Det har aldrig varit så att någon sagt till mig att ta hand om kyrkan, men jag bor i närheten så jag har plockat blommar från min egna trädgård som har använts under bröllop, sen har jag hållit den iordning under sommaren. Men nu vet jag inte vad som kommer hända när det blir ett statligt byggnadsminne, säger Inga-Britt Ryd.

Statens fastighetsverk bestämmer

Det är Statens fastighetsverk som bestämmer hur Araslövs gamla kyrka kommer tas hand om i framtiden. De ska ta fram ett förslag som bestämmer hur kyrkan ska skötas och underhållas. Riksantikvarieämbetets syfte är att säkra så att kyrkan långsiktigt bevaras i sitt nuvarande skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.