Monica Zaars konto tömdes på tio månader. Hon dog utblottad. Nu har en av hennes personliga assistenter avskedats. Foto: SVT

Efter fallet med Monicas pengar – personlig assistent avskedas

Uppdaterad
Publicerad

Under Monica Zaars sista månader i livet var ruljansen stor på hennes bankkonto. Nu har en av hennes personliga assistenter blivit avskedad, meddelar Hässleholms kommun.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om MS-sjuka Monica Zaar i Hässleholm. Tio månader innan sin död fick hon in pengar från en husförsäljning på sitt konto – men när hon dog fanns där inte ens pengar kvar till begravning.

Monicas enda anhöriga, hennes två brorsöner, polisanmälde att det försvunnit pengar och kontaktade även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ivo krävde svar från Hässleholms kommun och i svaret framkom att en av Monicas assistenter ”brustit i följsamhet till rutiner och riktlinjer som kommunen har”.

Assistenten avskedas

Före jul var Hässleholms kommun fåordiga och sa att de bättre skulle kunna svara på frågor efter nyår. Nu meddelar de vad konsekvensen blivit för assistenten i fråga:

– Det blev avsked som arbetsrättslig påföljd. Medarbetaren har inte följt våra rutiner för gåvor, säger Josefine Leth som är kommunikatör på omsorgsförvaltningen på Hässleholms kommun.

Vad är det mer konkret som medarbetaren har gjort?

– På något sätt har pengar kommit till den här medarbetaren.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det vet jag inte.

Har det skett upprepade gånger?

– Vi känner bara till en händelse där man har brutit mot rutiner.

Skulle ni kunna göra något annorlunda för att upptäcka sånt här tidigare?

– Vi har varit tydliga från vår sida med rutinerna och det här är något som hänt mellan arbetstagare och brukare.

Förbjudet ta emot gåvor

I Hässleholms kommuns riktlinjer över hantering för privata medel understryks att det är förbjudet för personal att ta emot gåvor, förutom till exempel blommor eller choklad vid enstaka tillfällen. Affärer mellan omsorgstagare och personal får inte förekomma. I riktlinjerna står också att förvaltningens personal inte får ta emot fullmakt från brukare.

Lena Lönn, ordförande för fackförbundet Kommunal i Hässleholm, säger att ärendet är avslutat men vill i övrigt inte kommentera.

SVT Nyheter Skåne har sökt assistenten i fråga.

Så här svarade Hässleholms kommun på frågor om fallet i december 2021:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tio månader innan Monica Zaar dog fick hon in nästan en miljon kronor. Sista tre veckorna i livet fanns bara 20 kronor kvar på ena kontot och 80 kronor på andra kontot. Foto: SVT Grafik och Privat bild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer