En av pojkarna vägrade förhör

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som i ett omdiskuterat filmklipp får sitt huvud dunkat i golvet och blir fasthållen av en ordningsvakt på Malmö Central har nu förhörts av åklagare. Den andra vägrade.

Det var i februari som den yngre av pojkarna blev till synes hårt omhändertagen av en ordningsvakt på Malmö centralstation. Händelsen filmades av förbipasserande. Båda pojkarna befinner sig nu i Danmark. Det var också där förhöret hölls.

– Vi hörde en av dem. Det var ett bra förhör, med bra klimat och personen medverkade på ett fint sätt, säger åklagaren Ulf Hansson till SVT Sydnytt.

Ingripande mot nioåring

Vad som framkom i förhören vill han dock inte gå in på. Båda pojkarna gavs tillfälle att berätta om händelsen, men den äldre avstod.

– Jag får ta ställning till om vi behöver göra ytterligare ansträngningar att höra honom.

Utredningen fortsätter

Pojken som inte ville delta i förhöret är den person som i filmklippet syns sitta på en bänk i bakgrunden. Det är behandlingen av den yngre pojken, som uppges vara nio år, som ledde till starka reaktioner på nätet och demonstrationer i både Stockholm och Malmö. Nu ska åklagaren ta ställning till hur utredningen fortsätter.

– Nu har jag en sak till att ta med i helheten. Men jag har ännu inte bestämt hur utredningen ska gå vidare, säger Ulf Hansson.

Blir det förhör med ordningsvakterna?

– I normalfallet förhörs de misstänkta till sist, men där är vi inte i nuläget, säger han.

Skyndsam utredning

Brottsutredningar som innefattar minderåriga ska enligt lagen utföras skyndsamt. Tre månader är den maximala tiden. Nu har halva tiden gått.

– Det finns ingen anledning att dra ut på tiden. Vi jobbar så fort vi kan, säger Ulf Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet