Moa Nalepa i Malmö fick liksom alla kolleger runtom i landet beskedet om storvarslet på Arbetsförmedlingen. Foto: Sofia Ekhem

”En chock att så många blev varslade”

Uppdaterad
Publicerad

De anställda på Arbetsförmedlingen i Malmö fick beskedet på onsdagsmorgonen.

Att något skulle hända var man förberedda på. Men storleken på varsel överraskade de flesta AF-anställda.

– En chock att det blev så många, säger Moa Nalepa, fackligt aktiv på Arbetsförmedlingen i Skåne.

I Skåne arbetar 1350 personer på Arbetsförmedlingen. Det är ännu oklart hur många av dem som kommer att drabbas av varslet.

– Rent faktamässigt finns det inte mycket mer att säga, än att bekräfta varlset. Vi vet inte omfattningen, varsel är ett signaslystem, säger Henriikka Airaskorpi, tillförordnad Arbetsförmdelingschef i Malmö.

Moderaterna och Kristdemokraternas budget som antogs i riksdagen, och det nya regeringssamarbetet är på samma linje – arbetsfömedlingen kommer att göras om i grunden.

– Det vi vet och det myndigheten gått tydligt ut med är att vi fortsätter utvecklingsverksamheten på myndigheten. Den riktar sig till att våra kunder i större utsträckning ska använda sig av digitala kanaler, säger Henriikka Airaskorpi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.