Judinnan ”Rebecca” om antisemitismen i skolan. Foto: Raphaelle Sisask

”En kille heilade varje gång jag gick in i rummet”

Uppdaterad
Publicerad

När judinnan ”Rebecca” gick i grundskolan i Malmö utsattes hon för antisemitiska kommentarer och rasistiska skämt. En gång gick det så långt att hon polisanmälde en elev.

– Det är svårt att vara jude i Malmö idag, säger hon.

Malmö kommun har länge jobbat för att motverka antisemitismen i stadens skolor, men ändå finns det flera judiska barn och unga som berättar om en fortsatt utsatthet.

18-åriga Rebecca är en av de som tycker det är viktigt att belysa vad som pågår i skolkorridorerna.

– På högstadiet var det värst. Där heilade en kille varje gång jag gick in i rummet, berättar hon.

Enligt Rebecca kunde elever också göra grova generaliseringar kring judendomen och den Israeliska staten, eller skämta om förintelsen. Rebecca vågade inte heller bära davidsstjärnan på grund av rädsla för att bli ännu mer utsatt.

Stort utanförskap i skolan

Hon kunde också uppleva ett utanförskap vid protestantiska högtider. Rebecca var den enda judinnan i klassen, och önskar att det hade funnits fler som henne i skolan.

– Det hade varit skönt att ha någon vid sin sida. Vid julen kunde det kännas lite konstigt, men samtidigt var jag stolt över att vara lite unik.

Behövs göra mer

Rebecca önskar att hon hade fått mer stöd från lärare och rektorer när hon utsattes för antisemitiska påhopp. Hon tycker också att man borde lära sig mer om judar och deras tro för att öka kunskapen.

– Kanske besöka synagogan och definitivt prata mer om Förintelsen, för att förhindra att historien upprepar sig, säger hon.

”Rebecca” har valt att inte dela med sig av sitt riktiga namn på grund av rädsla för trakasserier.

Hör mer av vad Rebecca har att säga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.