”En onödig risk för patienten”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skånes ambulansförare utbildas under ett år innan de får köra de mest akuta fallen, men på Falck Ambulans får nyanställda förare bara en veckas utbildning. Nu kritiseras Falck för att sätta patienters och förares hälsa på spel.

Magnus Olsson är ambulansförare och ansvarig för körutbildningen inom ett av distrikten inom Region Skåne. De förare han utbildar undervisas löpande under tolv månader. Falck Ambulans bedriver ambulanssjukvård på entreprenad åt landstinget och satsar nu på ett projekt där man kortar ner utbildningstiden från ett år, till en vecka.

– Det är inte rättvist mot våra patienter och det är inte rättvist mot andra trafikanter. Vi ska inte utsätta någon annan för onödig risk. Vi anser inte att det är lämpligt med en så kort introduktion i utryckningskörning, säger Magnus Olsson.

Viktigt med kort utbildning

Men Falck Ambulans säger att den korta utbildningen inte är sämre, och att dagens situation kräver att sjuksköterskorna snabbt kan börja köra ambulans.

– Det är svårt för alla aktörer att hitta sjuksköterskor just nu, därför är det viktigt att vi kan få ut vår personal i tjänst inom rimlig tid, säger Lotta Smith, kommunikationsansvarig på Falck Ambulans.

När en ambulans rycker ut så finns det olika prioriteringsgrader beroende på hur akut sjuk patienten är. De som utbildas inom regionen får vänta ett år innan de får köra de mest akuta fallen, medan det på Falck räcker med en veckas utbildning.

”Man får ett tunnelseende”

Enligt Magnus Olsson så är det just de mest akuta fallen som är problemet, han tror inte att det räcker med en veckas utbildning för att kunna hantera stressen.

– Du har ett stresspåslag redan när du drar på larmet. Koppla sedan på att du knappt inte har någon erfarenhet av hur andra trafikanter kan reagera när de har ett utryckningsfordon bakom sig. Man får ett tunnelseende och har svårt att se vad som händer i sin omgivning.

På Falck Ambulans oroar man sig inte för säkerheten, och projektet har provats och utvärderats i Stockholm under tre år.

– Vi kommer att utvärdera verksamheten i Skåne och prata med ambulansförare så att de mår bra och kan hantera situationen, säger Lotta Smith.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.