Rolf Lassgård träffade gamla vänner och fans i Landskrona. Foto: SVT

En rörd Rolf Lassgård återvände hem till Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 500 personer kom och trängdes vid invigningen av utställningen om Skånska Teatern i Landskrona på lördagseftermiddagen. Dragplåstret var invigningstalaren Rolf Lassgård.

– Det här är helt fantastiskt. När jag har gått på gatorna här i Landskrona har minnena rusat över en, säger Rolf Lassgård när han står inför vernissagepubliken på museet i Landskrona.

Han arbetade fyra år på Skånska teatern i Landskrona och har många fina minnen och vänner från den tiden.

– Jag har dessutom arbetat här på somrar och jullov och min dotter är född här i Landskrona, säger en rörd Rolf Lassgård, som många vill krama och ta ”selfies” tillsammans med.

Skrev teaterhistoria

Skånska teatern flyttade från Malmö till Landskrona 1974 och det blev drygt 30 år av nyskapande teater. Alla, som arbetade på teatern, sågs som deltagare och hade lika lön.

Skådespelarna skulle inte utmärka sig när de rörde sig på stan. De hade regler som sa att de skulle ”uppträda på ett kamratligt och hjälpsamt sätt”. De skulle inte klä sig iögonfallande eller markera någon slags vänterstil.

– Det var en politisk tid. Vi ville verkligen bli en del av Landskrona. Vi ville hämta näring från publikens tankar, känslor och drömmar. Man kan inte komma som ett patrask utifrån, säger Rolf Lassgård.

Rolf Lassgård träffade sin före detta chef på Landsverk i Landskrona, Stig Fristedt. Foto: SVT

En av alla dem som hälsar på Rolf Lassgård i samband med utställningen är hans före detta chef på Landsverk i Landskrona, Stig Fristedt.

– Jag praktiserade en månad som metallarbetare på Landsverk, säger Rolf Lassgård och kramar om sin gamla chef.

Se det känslosamma mötet mellan i dem i klippet ovan.

Fotnot: Utställningen ”Skånska Teatern en teatersaga i tre delar” pågår till 26 april 2020 på Landskrona museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.