Endometriosvården måste förbättras. Foto: Isabell Höjman/TT

Socialstyrelsen kritisk mot endometriosvården

Publicerad

Ungefär en av tio kvinnor drabbas av endometrios, men trots det finns det stora brister i vården. I Skåne ligger man under riksgränsen för rutiner för akut smärtbehandling.

Socialstyrelsen har utvärderat endometriosvården i landet. Det visar sig att det finns stora brister och regionala skillnader, och behovet av ökad kunskap är stort. Exempelvis saknar flera kvinnokliniker rutiner för akut smärtbehandling.

Trots ett eget endometrioscentrum i Malmö hamnar Skåne under riksgränsen för rutiner för akut smärtbehandling. De ligger även under riksgränsen när det gäller patienter som fått uppföljning av öppenvården efter en endometrioskirurgisk operation.

– Jag kan bara svara för SUS, men det har hänt väldigt mycket under de senaste åren, och jag tror att statistiken kommer se annorlunda ut om man kollar på det om till exempel tre år, säger Pia Teleman, verksamhetschef vid kvinnosjukvården på SUS.

Endometriosteam i Skåne

När det gäller tillgång till kvinnoklinik och ett endometriosteam ligger Skåne i topp.

– På SUS har vi gjort regionala riktlinjer och vi har ett fullskaligt team med väldigt kompetent personal. Jag är stolt över det team som vi har lyckats bygga upp, som fokuserar på att ta hand om patienter med endometrios, säger Pia Teleman.

Nationella riktlinjer för hur endometrios ska behandlas har saknats fram till i december i fjol. Då tog Socialstyrelsen för första gången fram de nationella riktlinjerna, och dessutom med informations- och utbildningsmaterial om sjukdomen.

Vad är endometrios?

Visa

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha stora menssmärtor som kräver behandling.

De vanligaste symptomen är menssmärtor, smärtor långt in i slidan och magen vid samlag, symtom som liknar urinvägsinfektion med en känsla av att vara kissnödig ofta eller ha svårt att komma i gång och kissa. Det kan också förekomma blod i urinen eller avföringen.

Endometrios kan också medföra trötthet, illamående och feber.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer