– Vi blev stressade när vi fick veta att vi måste flytta, säger Arwa Alnaasan. Foto: SVT

293 nyanlända i Lomma väntar på besked om hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Lomma sköt upp frågan om att införa en tvåårsgräns för nyanländas hyreskontrakt. Enligt kommunen var det förra förslaget olyckligt formulerat och måste skrivas om. Arwa Alnaasan och hennes familj väntar oroligt på besked om de måste flytta men först i mitten av december tar socialnämnden beslut.

– Det är inte lätt att flytta. Vi blev stressade när vi fick veta att vi måste flytta, säger Arwa Alnaasan.

Hon flyttade till sin bostad i Lomma för tre år sedan och berättar att de trivs i området. Barnen har fått många kompisar och vill inte lämna kommunen.

– Jag frågade om de ville flytta eller inte och de sa ”nej mamma, nej vi vill inte flytta. Vi brukar leka här med våra kompisar”.

Chock för familjen

Enligt Arwa Alnaasan talade inte kommunen om att hyreskontraktet var tidsbegränsat. Beskedet i höstas om att familjen måste flytta kom som en chock.

– Vi frågade de vad det var för kontrakt men de sade aldrig att det var i fyra år de sa bara att det var tillsvidare. Därför är vi oroliga, varför sade de inte till oss tidigare?

”Olyckliga formuleringar”

Enligt socialnämndens ordförande, Susanne Borgelius (M) ska socialnämnden på nytt behandla förslaget 17 december.

Hur blir det med de familjer som redan fått besked om att lämna sin bostad?

– Inget verkställs förrän vi har ett beslut, säger hon.

293 personer berörs

Under åren 2016-2019 har totalt 293 flyktingar anlänt till Lomma kommun.

– Alla dessa kommer att på något sätt påverkas om beslut fattas, säger Emma Pihl, socialchef på socialförvaltningen.

Egentligen skulle beslut ha tagits redan 15 oktober men enligt kommunen var det problem med språket i det tidigare förslaget. Man menar att ingen kommer att bli utan bostad, vilket inte var tydligt innan.

– Om hyreskontrakten i den tillfälliga bostaden går ut och man inte hittar en egen bostad så kommer socialtjänstlagen att ta över. Man kommer inte att bli utan bostad. Det är där det har blivit ett missförstånd. Förslaget har gått tillbaka till tjänstemännen då språket var otydligt och kommunikationen var bristfällig, säger Anders Olin (M), 1:e vice ordförande i socialnämnden.

Han fortsätter:

– Tjänstemännen ska skriva ett nytt förslag eftersom att det tidigare hade olyckliga formuleringar. Det måste förtydligas så att när det kommuniceras ut till berörda och allmänheten så måste språket var tydligt så det inte blir missförstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.