Eos vann serien

Uppdaterad
Publicerad

Lundalaget IK Eos säkrade igår ligaserien efter laget hämtat upp ett underläge på 15 poäng mot Alvik på hemmaplan.

– Det är helt fantastiskt, säger Eos tränare Axel Wallin till SVT Sydnytt.

Trots en knackig start på Superettan vann Eos serien. Det står klart efter söndagens vinst mot Alvik med 86-82.

Men det var en dramatisk fjärde period som avgjorde. Laget låg under med 15 poäng, men lyckade ta matchen till förlängning och avgjorde.

– Det var den mest sanslösa vändning jag varit med om under min tid som coach, säger Eos Axel Wallin.

Alvik höll ledningen långt in i perioden, men sen började Eos närma sig och tog över ledningen. Men med åtta sekunder kvar kunde Alvik kvittera. Då var Eos redan inställda på att de vunnit matchen.

– Det var mentalt svårt. Men vi ägde förlängningen, säger Axel Wallin.

”Bra för skånsk basket”

Vinsten innebar också att Eos säkrade en plats i Basketligan åt Malbas. Enligt Basketförbundet är Malbas det enda lag i Superettan anses klara spel i högsta divisionen.

 – Vi spelar för oss själva. Men det känns bra att Malbas är klara och kan bygga en stabil klubb. Det är bra för skånsk basket, även för oss i den lägre divisionen.

IK Eos är i nuläget inte intresserade av att flyttas upp.

– Superettan är på en riktig hög nivå och vi hade inte ens förväntat oss det här. Större finns inte på kartan, säger Axel Wallin.

IK Eos består till stor del av studenter och klubben försöker visa att det går att kombinera sport på hög nivå, samtidigt som möjlighet till högre utbildningen ges. Men det innebär också att det är svårt för spelarna att spela matcher mitt i veckan. Högsta damligan har matcher på helgerna, men inte herrligan.

”Åker för att vinna”

Nästa helg är Superettans sista omgång. För Eos del står KFUM Uppsala för motståndet på bortaplan. Men oavsett utfall så vinner Eos ligan.

– Vi åker för att vinna ändå, säger Axel Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.