Eslöv – Skånes enda öppna kvinnoanstalt

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Skånes första och enda öppna anstalt för kvinnor, Ringsjöns anstalt, utanför Eslöv. Här finns plats för 14 kvinnor, som antingen avtjänat längre straff på slutna anstalter och som är på väg ut i samhället, eller som dömts till kortare straff.

I måndags kom de första kvinnorna.35-åriga Violeta är en av dem.

Hon kommer från fängelset i Ystad och avtjänar ett treårigt straff.

Hon trivs mycket bättre på Ringsjön.

– Här kan man gå ut i trädgården och ta lite frisk luft. Vi får bara gå till stängslet, men det spelar ingen roll, det är friare här, berättar hon.

Kvinnorna på avdelningen ansvarar för inköp, planering, budget och matlagning. De gympar och yogar i sporthallen bredvid, och för de kvinnor som har små barn finns redan ett dagis, på behandlingshemmet Malins minne precis intill.

– Här är så naturskönt, och vi ligger en bit från stan. Det kan ha sina fördelar, säger kriminalvårdsinspektör Åsa Jansson.

2005 stängdes Rostorp i Malmö, en öppen anstalt för både kvinnor och män. Sedan dess har dömda från södra Sverige fått placeras ut på olika anstalter i hela landet.

Nu kan de stanna kvar på hemmaplan, vilket är en stor fördel.

Unikt för avdelningen på Ringsjön är att alla klienter får en individuell plan och eget schema, för att stå bra rustade när de ska ut i samhället igen. Violeta pluggar svenska och tyska på dagarna.

– Jag tänker bli tolk. Jag är bra på tyska och det kommer in många tyskar i Sverige. De behöver kanske mig, säger Violeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.