Foto: TT och SVT

Fler har köpt våtservetter för tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Eslövs kommun köpte tio enheter våtservetter för 50.000 kronor. Svedala köpte rengöringsmedel och Staffanstorp har upptäckt en faktura som var nära att betalas. SVT Nyheter Skånes granskning visar att fler kommuner handlat av det varningslistade företaget.

På torsdagen berättade SVT Nyheter Skåne att Lunds kommun har köpt förbrukningsvaror av ett varningslistat företag, Universal Solutions, för nära 225 000 kronor.

Enligt nätverket Förenade bolag har nära 40 kommuner i landet råkat illa på grund av företagets vilseledande försäljningsmetoder. Ofta kontaktas enskilda tjänstemän som sedan fås att ingå avtal. Fakturor betalas sedan utan att problemet upptäcks.

Efter avslöjandet kan SVT Nyheter Skåne nu också berätta att flera andra skånska kommuner har gjort liknande inköp.

Stoppades ifjol

Eslövs kommun har under 2015 köpt varor av företaget för nära 66.700 kronor, visar tre fakturor. Det handlar bland annat om tio enheter våtservetter för nära 49.000 kronor.

Ekonomiavdelningen på Eslövs kommun uppger att en enskild tjänsteman på kommunen har kontaktats och handlat av Universal Solutions. Betalningarna har godkänts av chefer på förvaltningen.

I juni förra året larmade kommunens datasystem om företaget. Sedan dess är företaget spärrat, uppger Eva Sund, ekonomiassistent på Eslövs kommun.

– De är stoppade från köp framöver. Om det kommer in fakturor från företaget så går dessa inte igenom för betalning, säger Eva Sund.

Hur kommer det sig att betalningarna kunnat gå igenom?

– Fakturorna kommer rakt in i vårt system och går sedan vidare till de som ska attestera dem. I det sista fallet har vi upptäckt att man varnade för företaget, men då hade varorna redan använts, säger Eva Sund.

Händer det här ofta?

– Nej, faktiskt inte. Vi är nog förskonade, men det händer nog ofta att nya ställen blir uppringda av någon som försöker bluffa. Ofta sker det då på sommartid när det är mycket vikarier, säger Eva Sund.

Fler har köpt

Svedala kommun uppger att de betalat två fakturor till företaget under fjolåret. Totalsumman var nära 6500 kronor för avfettningsmedel och universalrengöring.

I Staffanstorps kommun ligger samtidigt en faktura från företaget i attestflödet, uppger ekonomichefen. Fakturan avser issmältningsmedel men har inte betalats. Även hos Ystads kommun finns en faktura som ännu inte har betalats, avseende issmältningsmedel.

I nordvästra Skåne uppger ytterligare tre kommuner att de har köpt varor av företaget. Det gäller Helsingborgs stad, Åstorp och Örkelljunga.

SVT Nyheter Skåne fortsätter att söka ledningen för Universal Solutions. Företagets kundtjänst uppger på torsdagen att frågorna har gått vidare och att man inväntar svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet