• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/Arkiv

Eslövs långsamma agerande mot farlig mat får skarp kritik

Publicerad

Mer än 180 kommuner har under sommaren fått larm om hälsofarliga livsmedelsprodukter. Sju av dem, däribland Eslöv, har enligt Livsmedelverket agerat alldeles för långsamt.

”Vi är upprörda”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande om de sju kommunernas senfärdighet och man har på detta sätt kunnat utsätta människor för ”stora hälsorisker”.

– I ena fallet tog det mer än en månad och i det andra närmare två månader, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Motsägs av miljöchefen

I det första fallet handlade det om en djupfryst majsprodukt från Ungern som skulle innehålla listeriabakterier och i det andra innehöll ett kosttillskott ett allergiframkallande ämne som inte var deklarerat.

– Fyra påminnelser skickade vi innan de agerade, säger Victoria Wahlman.

Men att kommunens miljöavdelning skulle ha agerat långsamt motsägs av miljöchefen Erika Fjelkner.

– Samma dag som meddelandet kom in kvitterade vi ut och agerade på dem, säger hon.

”Inte överens med Livsmedelsverket”

Det finns ett europeiskt nätverk för att stoppa farliga livsmedel i handeln. Sedan den första mars ska alla livsmedelskontrollanter vara ihopkopplade via e-post i en särskild brevlåda. I Eslöv säger man att det första varningsmejlen inte kommit till dem.

– Där är vi inte överens med Livsmedelsverket eftersom vi inte har dem i vår inkorg som vi bevakar dagligen, säger Erika Fjelkner.

”Inspektören var på semester”

När Livsmedelverket istället började ringa fick man till slut veta att den ansvariga inspektören var på semester.

– Det har varit en väldig cirkus med telefonsamtal och att man inte har personal på plats som kan agera i ärendet, säger Victoria Wahlman.

– Den ansvariga inspektören var på semester, men brevlådan som man pratar om att vi ska bevaka, den bevakades, säger Erika Fjelkner.

Så ni har inte gjort något fel?

– Det säger jag inte, det finns alltid saker vi kan förbättra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.