Foto: Johan Nilsson/TT

Pendlare välkomnar snabbare ID-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Ett år med id-kontroller har haft tydliga negativa effekter på öresundsintegrationen.
– Bostads- och arbetsmarknaden har definitivt lidit skada, säger Britt Andresen på Öresundsinstitutet.

Intäkterna från resandet har minskat med 17 procent hos Skånetrafiken och 12 procent hos danska DSB, berättar hon. Restiden från hovedbanegården till Malmö C har under året varit 57 minuter, jämfört med tidigare 34 minuter.

En som fortsätter att stå ut med den extra halvtimmen på hemvägen är Kerstin Jönsson, som sedan flera år jobbar i butik i Köpenhamn.

– De dagar man jobbar kan man inte göra någonting på kvällen. Men jag har fått ett bättre schema med längre dagar och jag trivs med arbetet.

Snart genomförs, efter ha undersökt ett flertal alternativ, en stor omorganisation av ID-kontrollerna.

10-minuterstrafik

I dag när man stiger av tåget vid ena plattformen måste man gå upp i flygterminalen och gå ner på andra sidan för att kontrolleras. Efter den 30 januari kommer man få stanna kvar på samma plattform som delas av med ett staket. Detta minskar risken för förseningar.

Men det som Öresundsinstitutet verkligen ser fram emot är att man återgår till 10-minuterstrafik under rusning. Pendlaren Jakob Falstadius menar att detta är en klar förbättring.

– Nu om ett tåg ställs in så kan du bli stående och stå och titta på stationen i närmare 40 minuter och det är inte så spännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer