Foto: Perry Nordeng

Ett år sedan Max IV invigdes

Publicerad

Det var ett år sedan Max IV-laboratoriet i Lunds invigdes, men fortfarande kommer det dröja ett tag innan någon forskning publiceras. Anläggningen är Sveriges enskilt största forskningssatsning på senare år.

För ett år sedan invigdes laboratoriet MAX IV i norra Lund och både kung Carl XVI Gustav och statsminister Stefan Löfven var på plats. Det kommer att dröja ytterligare ett tag innan man har full kapacitet att ta emot forskare.

Fullt utbyggt kommer Max IV årligen att kunna ta emot mer än 2000 forskare inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi, kemi och nanoteknologi. Totalt har anläggningen för närvarande cirka 50 forskningsprojekt.

– Ganska mycket arbete under året har varit att med hjälp av expertanvändare driftsätta och kalibrera stålrören så att vi kan leverera ljus enligt de specifikationer vi ställt upp. Detta arbete sker på varje nytt strålrör och närmast med de strålrör har för avsikt att starta upp under slutet av 2017 och början av 2018, säger Tutti Johansson Falk, kommunikationschef på Max IV.

Resultaten får vänta

Det är för tidigt att säga om något av de projekt som varit vid Max IV det senaste året kommer att resultera i något stort genombrott.

– Forskarna är här kort tid, kanske timmar eller dagar, i förhållande till hur lång tid ett projekt kan pågå. Ofta tar det flera år. Det innebär att de artiklar där forskningsresultaten presenteras inte kan förväntas bli publicerade än på länge. Det är också forskarna själva, via sina hemuniversitet, som publicerar resultaten när de är klara, säger Tutti Johansson Falk.

FAKTA

Max IV är är världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning sedan den invigdes den 21 juni 2016. MAX IV-laboratoriet har vuxit fram inom Lunds universitet, mitt i Lunds tekniska högskolas campus med start redan år 1962 då den första elektronacceleratorn, LUSY, byggdes och sedan genom bygget av MAX I 1987, MAX II 1995 och MAX III 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.