Foto: Tora Dahlström/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Manifestation mot tiggeriförbudet i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal människor samlades under fredagen på stortorget i Vellinge för en manifestation mot tiggeriförbudet. Johanna Westeson från Amnesty International och kyrkoherde Iva-Katharina Hummer var några av talarna.

Bakom manifestationen står Amnesty International som agerar mot förslaget om tiggeriförbud i Vellinge kommun. Den 20 september ska frågan upp i Vellinge kommunfullmäktige.

Ett hundratal människor samlades på torget i Vellinge i solen för att bland annat höra Amnestys Johanna Westeson och kyrkoherde Iva-Katharina Hummer tala mot ett sådant förbud.

– Vi ska värna om de mest utsatta, sade Iva-Katharina i sitt tal och drog bland annat referenser till Emil i Lönneberga när han bjöd till julbord för de fattiga.

– Maten räcker åt oss alla om vi delar med oss. Att mota bort tiggarna från Vellinge är varken kärleksfullt eller en lösning.

Vädjar till Vellinges politiker

Även Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty, menade att ett tiggerförbud är diskriminering.

– Det här förslaget är för att slippa se problemet istället för att ta tag i det. Vi måste skapa alternativa vägar som släpper in dem i samhället.

I sitt tal vädjade Johanna Westeson till Vellinges politiker:

– Gå inte den här vägen, öppna inte den dörren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet