Odlarna är beroende av att utländsk arbetskraft skördar de skånska grödorna. Foto: Bernard Mikulic

Ett stängt Europa hotar skånska morötter och lök

Uppdaterad
Publicerad

Skånsk blomkål, lök, morot och jordgubbe riskerar att bli bristvaror i sommar. Odlarna i Skåne drabbas hårt när den utländska arbetskraften inte kan ta sig hit.

Pia Magnusson har till uppgift att para ihop arbetskraft med det skånska jordbruket. Ett inte så enkelt arbete när nästan all den ordinarie arbetskraften sitter i karantän. I dagsläget har hon 200 arbetsplatser att fylla och förutspår att det stängda Europa kommer slå hårt mot Skånes odlare.

Arbetare från Polen, Ukraina och Thailand

– Det har varit en tradition, att det har kommit hit arbetare under säsongen. Framförallt från Polen och Ukraina, men också från Thailand, säger Pia Magnusson, som beklagar att intresset för jordbruket är så lågt bland svenska arbetare.

Coronavirus i Skåne

En grupp som istället kan tänkas ersätta den uteblivna arbetskraften är utländsk arbetskraft som innan gränserna stängde tagit sig till Sverige för att arbeta inom andra branscher.

Chans att tjäna tre årslöner

Att det är så mycket lättare att locka utländska arbetare förklaras delvis av de olika valutornas förhållande till varandra.

– Ett säsongsjobb här i Sverige kan motsvara årslöner. Så de vill ju komma hit, säger Pia Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet