Ett steg närmare byggstart för ESS

Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen beviljar tillstånd för miljöprövning för ESS, den stora neutronforskningsanläggning som planeras i Lund.

Miljöprövningen är nödvändig för att bygget ska få starta. Tidigare har miljöprövningen legat på is i väntan på att EU-kommissionen skulle säga sitt om miljörisker vid hantering av radioaktiva restprodukter, men nu ska ESS prövas av miljödomstolen i Växjö i slutet av april. De väntas besluta om tillstånd enligt miljöbalken någon gång under maj, berättar Patrik Carlsson, ansvarig för säkerhet, miljö och drift vid ESS.

– Det här innebär att vi kan ha byggstart i juni, och börja gjuta betong i november, säger han och tillägger att visst är tidsschemat tajt, men det är så det ska vara.

Det är inte bara miljötillståndet som ännu inte är på plats. In i det sista pågår förhandlingar om budgeten med flera av de länder i Europa som förbundit sig att bidra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer