Foto: SVT

EU-migranter riskerar att frysa ihjäl

Publicerad

Antalet hemlösa EU-migranter i Skåne ökar kraftigt. Nu varnar flera ideella organisationer för att migranterna riskerar att frysa ihjäl i vinter om de inte får tak över huvudet.

Klockan är nio på morgonen på Diakonicentralen i Lund. Det serveras kaffe och allt fler människor droppar in i lokalen, en majoritet av dem är EU-migranter. Gheorghe Furdui är 23 år och kommer från Rumänien. Gården där han bodde tillsammans men sin familj blev tidigare i år totaltörstörd i översvämningar och alla deras djur dog.

– Det är katastrof. Mina morföräldrar dog. I Rumänien finns varken jobb eller mat, säger han.

Äter och tvättar sig

Den svåra situationen i Rumänien gjorde att Gheorghe och hans syster åkte till Sverige för att tjäna pengar så att de kan försörja familjen därhemma.

– Jag kommer hit till diakonicentralen för att äta och tvätta mig. Sedan går jag ut på gatan och tigger igen, berättar Gheorghe Furdui.

Det kommer allt fler EU-migranter som Gheorghe Furdui till Skåne, det vittnar flera ideella organisationer om.

– För ungefär två år sedan började vi märka det här ganska tydligt. Då var det fem personer som kom hit regelbundet sen har det successivt vuxit till i dag. Nu har vi kanske 15-20 om dagarna, säger Mats Högelius, diakoniföreståndare.

Kan inte fixa boende

Gheorghe Furdui och hans syster har lyckats få plats i en husvagn, men många av EU-migranterna sover i bilar och tält. 

– Har man inte någon bekvämlighet att komma hem till så får ju kroppen och själen aldrig vila.

Men boende kan myndigheterna inte hjälpa till med. En natt på ett härbärge, det är allt Malmö kommun kan erbjuda EU-migranterna för de står utanför sociallagstiftningen. I Stockholm och Göteborg har kommunen ändå gått in och sponsrat natthärbärgen för EU-migranter. Men här i Malmö finns inga sådana alternativ.

Börjar bli akut

– Vi ser en stor skillnad, åtminstone gjorde vi det innan sommaren, att Malmö inte hade den mängd och det behov som Stockholm och Göteborg. Men vi måste ju följa utvecklingen och i så fall får man ju undersöka vad det är vi behöver göra, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för vård och omsorg i Malmö.

Vintern närmar sig och temperaturen kryper nedåt och Matilda Jägerdén, enhetschef för Skåne stadsmission i Malmö, anser att läget börjar bli akut. Därför har Stadsmissionen kallat till möte i mitten på november med andra ideella organisationer och politiker för att diskutera situationen.

– Det behöver göras något ganska akut. Och inte bara akuta insatser utan även något som gör det hållbart på längre sikt, säger Matilda Jägerdén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer