Jag kan garantera att det här är en av de viktigaste prioriteringarna för den här kommissionen, sade Maros Sefcovic, vice kommissionsordförande med ansvar för interna relationer. Foto: PA/KIMMO BRANDT

EU-parlamentet debatterade mord och sprängningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Mord och sprängningar i Sverige skapar debatt i EU – fast mest mellan svenska och danska parlamentariker.
Vi kan hjälpa till, lovar ändå EU-kommissionen om kampen mot organiserad brottslighet.

EU-parlamentet i Strasbourg tycktes ha blivit helsvenskt ett tag under måndagskvällen när ledamöterna debatterade gränsöverskridande brottslighet.

Fokus låg inledningsvis nästan helt på situationen i framför allt Malmö, med flitiga inlägg från främst svenska och danska ledamöter på plats.

Med väntade ståndpunkter.

– Det är tragiskt att ha sett hur socialdemokratiska Europaparlamentariker har försökt förminska det här, sade Tomas Tobé (M).

– Vi socialdemokrater tar den här utvecklingen på största allvar, kontrade Heléne Fritzon (S).

Även Karin Karlsbro (L), Charlie Weimers (SD), Jörgen Warborn (M) och Arba Kokalari (M) uttalade sig i debatten, i den i övrigt nästan helt tomma plenisalen.

Moderaterna vill att Sverige ber om hjälp och vill öka polissamarbetet över gränserna. EU-kommissionens representant i debatten lovar också att bistå – om Sverige vill.

– Från kommissionens sida är vi redo att överväga hur alla våra institutioner som Europol och Eurojust kan hjälpa till i Sverige eller något annat land. Jag kan garantera att det här är en av de viktigaste prioriteringarna för den här kommissionen, sade Maros Sefcovic, vice kommissionsordförande med ansvar för interna relationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer