Foto: Vilhelm Stokstad/TT

EuroGames kommer till Malmö och Köpenhamn 2021

Uppdaterad
Publicerad

HBTQ-organisationen, Pan Idrott i Danmark har vunnit värdskapet för EuroGames 2021. Malmö och Köpenhamn blir därmed värdstäderna genom Greater Copenhagen-samarbetet. Tusentals idrottare kommer för att tävla på båda sidor av sundet.

Pan Idrott utsågs till värd av European Gay and Lesbian Sport Federation, i och med det så får Köpenhamn och Malmö bli värdstäder.

Tävlingar i ett trettiotal idrottsgrenar kommer det att bli när EuroGames äger rum i augusti 2021. Arrangemanget vill främja inkludering i sportsliga sammanhang och är öppet för alla, oavsett sexualitet och könsidentitet.

– Det är unikt att två länder delar på arrangemanget. Som öppen och tolerant stad, med arenor i världsklass, så har vi mycket att erbjuda till idrottarna som kommer till Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är det klart att världens största pridefestival World Pride också kommer till Köpenhamn och Malmö. Nu kommer båda evenemangen att pågå samtidigt.

WorldPride i Madrid lockade enligt arrangörerna miljontals deltagare. Foto: AP/TT

– Det är bara för städerna och invånarna på båda sidor av bron att förbereda sig på ett inkluderande megaevent som detta blir tillsammans med World Pride, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Malmö är en fantastisk stad och EuroGames och World Pride gör staden ännu bättre. Vi välkomnar alla till Malmö, oavsett vem de är eller vem de älskar, och till EuroGames kommer idrottspersoner oavsett sexualitet, könsidentitet, ålder eller funktionsvariation från hela Europa för att besegra varandra inför publik. Det kommer att bli en fest! säger Nils Karlsson (MP), kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

EuroGames har pågått sedan 1992 och Köpenhamn var värd också 2003. Andra städer som varit värdar är till exempel Berlin, Paris, Barcelona och  senast Helsingfors 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.