Eva Wendt från Vittsjö är en av många som känner sig lurade av Europaspelet.

Eva från Vittsjö blåst på utlovad lotterivinst

Europaspelet utlovar vinstgaranti – men de som köpt lottpaketen har inte fått några vinster alls, enligt Plus granskning. Eva Wendt från Vittsjö är en av kunderna och hon känner sig lurad.

SVT-programmet Plus har granskat Europaspelet som är ett internetbaserat lotteri. I sina säljsamtal hävdar de att de som blir uppringda är med i ett finalspel och har chans att vinna stora pengar. Man utlovar en garanterad vinst, något som är unikt för just finalister.

– Det lägsta jag har hört att man har vunnit är 3.000 kronor och högsta man har vunnit är en dam i Tyskland som kammade hem 3,7 miljoner, säger säljaren i telefonen.

Det är under ett sådant säljsamtal som Eva Wendt går med på att köpa ett lottpaket från Europaspelet. Hon får veta att det finns en vinstchans på sju miljoner kronor och att de som går med får dela på den.

– Jag är fortfarande inte helt övertygad, jag tycker inte det låter som något för mig, men då säger säljaren att jag får en presentcheck värd 1.900 kronor. Och då börjar mitt huvud snurra lite – jag är med i tre månader, jag får en presentcheck på 1.900 kronor och det är en garanterad vinstchans. Även om jag bara får ett par hundralappar så har jag gått med vinst och där säger jag ja, säger Eva.

Hann gå fem månader

Lottpaketen kostar mellan 279 och 899 kronor i månaden och kunden måste förbinda sig i tre månader.

Efter en tid ångrar Eva sitt köp, men det hinner gå hela fem månader innan hon får tag på rätt personer på företaget för att avsluta sitt lotteri.

Då får hon plötsligt beskedet att hon vunnit.

– Då visade det sig att jag hade vunnit 25 kronor, man känner sig så otroligt dum att man går på en sådan här grej, säger Eva Wendt.

Dagliga anmälningar

Men Eva är inte ensam. Sedan i januari har flera personer hört av sig till Lotteriinspektionen varje dag och anmält Europaspelet.

– De flesta känner sig lurade och besvikna, någon vinst har de inte sett till, säger Josefin Jansson, utredare på Lotteriinspektionen.

Lotteriinspektionen har nu både polisanmält lotteriet och gått ut och varnat allmänheten. Enligt Josefin Jansson har Europaspelet brutit mot lotterilagen eftersom de saknade tillstånd att bedriva lotteri i Sverige.

När Plus granskar lotteriet närmare visar det sig även att samma lottnummer förekommer två och till och med tre gånger i samma dragning.

Via spårning av företagets mailadress visar det sig att de ansvariga säljarna finns i Barcelona. Plus reporter Sanne Olsson åker dit, men blir utslängd från kontoret.

Vägrar låta sig intervjuas

Sedan får hon flera mail där företagets ansvariga meddelar att de inte kommer ställa upp på intervju. De tar även avstånd från säljarens löfte om garanterade vinster, några sådana finns inte, enligt dem.

– Man känner sig lättlurad, man skäms, men samtidigt är det viktigt att berätta för andra om detta. För jag tycker det är så elakt och så fult att göra såhär mot människor, blåsa dem på pengar, säger Eva Wendt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer