Gunilla Andersson är en av de som fått återvända hem efter att ha evakuerats i tisdags. Foto: SVT

Evakuerade från branden hemma igen – men vågar inte packa upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att i tisdags ha evakuerats i all hast har många evakuerade från branden utanför Hästveda nu fått komma hem. Samtidigt har räddningstjänst fortsatta problem på brandområdet.
– Vi packar inte upp väskorna riktigt än, ifall vi måste åka igen, säger Gunilla Andersson som bor i området.

Efter lite drygt två dygn fick 35 av 49 evakuerade personer återvända hem under torsdagskvällen. Många var lättade men också oroliga över vad de skulle mötas av vid återkomsten.

För Gunilla Andersson var lättnaden större än oron, då hon haft viss koll på sin bostad även under evakueringen.

– Vi fick tillåtelse att åka och hämta medicin dagen innan och har dessutom en granne som bor i närheten utanför avspärrningarna som kunnat se huset. Så vi har inte varit så oroliga, vi har haft en himla tur. Men det är först och främst väldigt skönt att få komma hem, säger hon.

Faran är inte över

Trots att många får återvända hem är faran inte över. Nästan hela brandområdet dras fortsatt med problem.

– Häftigare vindar och solen som torkar upp vattnet vi sprider gör att glöd och öppna lågor poppar upp på flera ställen här ute. Det har blivit betydligt jobbigare sen igår, säger Leif Hylander, informationsbefäl på räddningstjänsten.

Bemanningen är fortsatt hög, 80-90 personer jobbar med bränderna. Väderrapporter om regn och åska till helgen finns i åtanke hos räddningstjänsten.

– Det värsta vi kan få är blixtnedslag och inget regn. Så vi hoppas på regn och ingen åska. Tills dess jobbar vi vidare med enorma mängder vattenspridning, säger Leif Hylander.

Håller sig hemma – ur vägen

För Gunilla Andersson och andra som fått återvända hem innebär det att hålla sig inne.

– Det är en massa trafik med räddningspersonal och lantbrukare som kör och vattnar med gödseltunnor så vi håller oss ur vägen för deras arbete, säger hon.

Vad har ni gjort sedan ni kom hem?

– Vi har sett över huset, tittat till växthuset och hört av oss till nära och kära. Annars har vi tagit det väldigt lugnt. Nu ska vi åka och handla och hämta några väskor som vi lämnade hos vänner i Hästveda. Men vi lämnar dem i hallen och packar inte upp, ifall vi måste åka igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer