• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Evelina Bengtsson är fast i en lägenhet i Argentinas huvudstad. Foto: TT/Privat

Lommabon Evelina är strandad i Buenos Aires

Uppdaterad
Publicerad

Lommabon Evelina Bengtsson studerar till Landskapsarkitekt vid SLU i Alnarp och befinner sig i Buenos Aires för att göra sitt examensarbete. Nu har Argentina stängt sina gränser och sitt luftrum för att minska smittspridningen av corona och Evelina är därmed fast i Buenos Aires utan möjlighet att ta sig hem.

– Det är svårt att få information och man känner sig hjälplös. Oron växer sig allt starkare, säger Evelina Bengtsson.

För tre veckor sedan begav sig Evelina Bengtsson och hennes studiekamrat till Buenos Aires för att göra sitt mastersarbete om miljön vid Rio de la Plata. Tanken var att de skulle vara där resten av vårterminen, fram till slutet av maj. Men strax efter ankomsten bröt Coronapandemin plötsligt ut. I över en vecka har de försökt ta sig hem utan att lyckas.

– Vi har haft två inställda flyg och nu förmodligen tre, eftersom vi har flygbiljetter till ett plan som skulle ha lämnat Buenos Aires ikväll. Men Argentina har stängt sitt luftrum och ställt in alla internationella flygningar. Sedan har vi pratat med UD men dom har inga planer på att  hämta hem oss, säger Evelina Bengtsson.

Coronavirus i Skåne

Utrikesdepartementet utreder nu möjligheten att ta hemtagning av strandsatta svenskar.

– Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framför allt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt att UD måste gå in mer aktivt, sade utrikesminister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen på torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet