Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Evelina Bengtsson är fast i en lägenhet i Argentinas huvudstad. Foto: TT/Privat

Lommabon Evelina är strandad i Buenos Aires

Uppdaterad
Publicerad
Lommabon Evelina Bengtsson studerar till Landskapsarkitekt vid SLU i Alnarp och befinner sig i Buenos Aires för att göra sitt examensarbete. Nu har Argentina stängt sina gränser och sitt luftrum för att minska smittspridningen av corona och Evelina är därmed fast i Buenos Aires utan möjlighet att ta sig hem.
– Det är svårt att få information och man känner sig hjälplös. Oron växer sig allt starkare, säger Evelina Bengtsson.

För tre veckor sedan begav sig Evelina Bengtsson och hennes studiekamrat till Buenos Aires för att göra sitt mastersarbete om miljön vid Rio de la Plata. Tanken var att de skulle vara där resten av vårterminen, fram till slutet av maj. Men strax efter ankomsten bröt Coronapandemin plötsligt ut. I över en vecka har de försökt ta sig hem utan att lyckas.

– Vi har haft två inställda flyg och nu förmodligen tre, eftersom vi har flygbiljetter till ett plan som skulle ha lämnat Buenos Aires ikväll. Men Argentina har stängt sitt luftrum och ställt in alla internationella flygningar. Sedan har vi pratat med UD men dom har inga planer på att  hämta hem oss, säger Evelina Bengtsson.

Utrikesdepartementet utreder nu möjligheten att ta hemtagning av strandsatta svenskar.

– Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framför allt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt att UD måste gå in mer aktivt, sade utrikesminister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen på torsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet