Expert kritisk mot sjukhussammanslagningen: ”Dyrt för skattebetalarna och regionen”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya storsjukhuset SUS med över 12 000 anställda blir dyrt både för skattebetalarna och för regionen, varnar nu Louise Bringselius, ekonomie doktor vid Lunds universitet.

Louise Bringselius har forskat kring fusioner inom offentlig verksamhet, framförallt förändringar som genomförts på Riksrevisionen och på Försäkringskassan.

Hon tror inte att Region Skåne sparar pengar genom att slå samman två sjukhus.

– Tvärtom, det kommer att bli dyrare under lång tid. Vi har bara sett början.

Hon tror att regionpolitikerna har en ”naiv” tro på stordriftens fördelar, och att de inte vet tillräckligt mycket om den forskning som visar på nackdelarna med sammanslagningar.

– Man ska börja med administrationen och sedan ta andra förändringar gradvis. Framförallt måste man ha med sig personalen, läkarna i det här fallet.

Men när arbetet med det nya storsjukhuset påbörjades under det gångna året skedde det ibland utan något större samråd. Flera kliniker slogs samman trots protester från läkarna.

Vissa beslut måste fattas uppifrån, utan alltför mycket samråd, anser Bengt Nelgård, en av de nya divisionscheferna inom SUS.

– Att vi tog besluten ”top-down” underlättade hela processen, säger han.

Ofta resonerar ledningen just så under en sammanslagning, säger Louise Bringselius.

– Man hävdar att under en period får man göra så, man befinner sig i ett undantagstillstånd när vanlig offentlig etik sätts ur spel.

De som varit alltför kritiska mot sammanslagningen har straffats på olika sätt, hävdar Thomas Davidsson, en överläkare som lämnade urologen i Lund i samband med att hans klinik slogs samman med urologen i Malmö.

– Många gamla kolleger som är kvar är bekymrade och ledsna. Man vågar inte opponera sig, då kanske man inte får de karriärmöjligheter som man hoppats på.

Även Louise Bringselius hävdar att kritiker tystats.

– Jag har fått många signaler om det.

Den nya sjukhuschefen Bent Christensen tillbakavisar kritiken:

– Vi har högt i tak, vi har alltid bjudit in kritiker för att höra vad de vill säga.

Protesterna kommer att lägga sig, tror sjukhusledningen.

– Oron är redan mindre, säger divisionschefen Bengt Nelgård. Man kommer att se fördelarna med samverkan i vardagen.

Men Louise Bringselius menar att det nya storsjukhuset kommer att kosta både regionen och skattebetalarna under lång tid framöver.

– Och det kommer att ta lång tid att återställa ett rubbat förtroende mellan chefer och anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.