Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna löser inte den nya regeringens plan om ett nationellt elprisområde de höga elpriserna. Foto: SVT

Expert om slopade elprisområden: ”Löser inte de höga elpriserna”

Uppdaterad
Publicerad

Att elkunder i södra Sverige, däribland Skåne, betalar mer än elkunder i norra Sverige har undgått få. För att slippa prisskillnaderna vill regeringen skapa ett landsomfattande elområde, vilket enligt analytikern Bengt Ekenstierna inte kommer lösa de höga elpriserna.

– Det är endast politisk retorik.

Så säger elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna om den nya regeringens nationella elprisområde som omskrivs i Tidöavtalet. Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden. Det mesta av Sveriges elproduktion hittas i elområde 1, landets nordligaste elområde. Där betalar elkunderna betydligt mindre än kunderna i elområde 4, landets sydligaste elområde. Regeringen vill ta bort den nuvarande indelningen så att alla svenska elkunder betalar lika mycket, oavsett var man bor.

– Det tar bort prisdiskrimineringen men det löser inte de höga elpriserna, säger Bengt Ekenstierna.

“Hör Bengt Ekenstierna om varför slopade elområden inte leder till sänkta elpriser i klippet ovan.”

Två lösningar på problemet

Han föreslår två lösningar för att minska elpriset; ökad elproduktion i södra Sverige eller en ändrad prissättningsmodell. I Tidöavtalet skriver regeringen att kärnkraftverken ska utökas för att lösa det södra elunderskottet, och därmed priset, men enligt Bengt tar den satsningen för lång tid.

– Det kommer ta 10-15 år att bygga ut kärnkraften, säger han och fortsätter:

– Vi måste förändra prissättningsmodellen bakom det svenska elpriset, det vill säga att svenska kunder endast behöver betala för den svenska eltillverkningen, medan Sveriges överskott säljs till samma pris som i dag. Jag uppskattar att den lösningen skulle ta tre månader, säger Bengt Ekenstierna.

SVT Nyheter har sökt energiminister Ebba Busch för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.