Experten: Därför kan barn lätt bli utsatta för sexualbrott på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den 28-årige Malmöbo som åtalats för 185 sexualbrott mot 41 barn över internet, de flesta utomlands.

Den 28-årige mannen står åtalad för bland annat grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.

De utsatta finns i bland annat Danmark, Tyskland, USA, Argentina, Australien och Storbritannien. Övergreppen ska främst ha skett på plattformar som Snapchat, Skype, Discord och Omegle.

Under fredagen inleds rättegången i Malmö tingsrätt och kommer pågå i över 30 dagar och väntas vara klar i mitten av maj.

Experten: Förövaren utpressar

Under rättegången är Malin Joleby, doktor i psykologi och som forskat inom området sexualbrott mot barn, sakkunnig.

Enligt henne börjar övergreppen oftast med att barn går med på att skicka en bild till förövaren, för att sedan eskalera.

– Då kan förövaren använda den bilden och till exempel hota med att skicka den till föräldrarna, och på så sätt pressa barnen till att göra mer och mer och oftast grövre handlingar, säger hon.

I klippet ovan berättar Malin Joleby om varför barn lätt kan bli utsatta för sexuella övergrepp på nätet.

Brist på kunskap

Malin Joleby menar även att det varit svårt rent rättsligt att hänga med i utvecklingen och att det funnits en brist på kunskap gällande sexualbrott via nätet.

– Det har tidigare absolut funnits en föreställning om att det är mindre allvarligt när det sker på nätet. Men det här börjar testas mer och mer rättsligt och vi ser att det är fler situationer som man nu anser kan vara lika sexuellt kränkande som våldtäkt, säger hon.

Hit kan du vända dig om du varit utsatt för sexuellt våld:

Du har rätt att få hjälp av kommunen du är bosatt i oberoende av vilken typ av våld du blir utsatt för. Det innebär att oberoende av om du har gjort en polisanmälan eller inte, eller om våldet är av sådan art att en person kan straffas för det i domstol eller inte, så har du rätt att få stöd och hjälp av socialtjänsten i din kommun.

Du kan också vända dig hit:

.• Kvinnofridslinjen 020-505050

Unizonjourer

Kvinno- och tjejejourer i Sverige

• Socialtjänsten i din kommun

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.