Hasheim och flera andra barn fanns i rummet när hoverboarden började brinna. Foto: Ylva EspingVisa alla (5)
Visa alla (5)

Hashiems hoverboard började brinna i hans rum

Uppdaterad
Publicerad
En hoverboard på laddning orsakade en lägenhetsbrand i Malmö på lördagnatten. Det är den senaste i en lång rad bränder i hoverboards.

En hoverboard på laddning orsakade en lägenhetsbrand i Malmö på lördagnatten. Det är den senaste i en lång rad bränder i hoverboards på sistone.

Det var strax före midnatt på lördagen som räddningstjänsten larmades till en lägenhet på Nobelvägen i Malmö. Det visade sig sonens hoverboard, en elektronisk åkbräda, som exploderade när den stod på laddning hans rum.

– Vi var vakna eftersom att vi hade gäster och barnen satt i min sons sovrum. Plötsligt hörde jag att barnen skrek, säger mamman i familjen.

Hennes svägerska var i rummet och märkte att det började brinna. Innan räddningstjänsten kom till platsen hade en granne från våningen under hunnit springa upp med en brandsläckare.

– Det var en väldig massa rök, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Branden kunde snabbt släckas och ingen skadades. men lägenheten blev rökskadad.

Sonen, Hashiem, hade ägt brädan i 4 månader. Den kostade 3000 kronor.

– Jag vill varna andra familjer. Det kan vara jättefarligt att sådana här brädor i barnens rum, säger Hashiems pappa Hareth Alkhafaij.

Lägenhet i Helsingborg totalförstördes

Och det här är långt ifrån första gången som det börjar brinna i en hoverboard. Sedan början av augusti har 15 bränder i landet rapporterats till Elsäkerhetsverket. I något fall har barn brännskadats. En del hoverboards har självantänt.

I Helsingborg totalförstördes en lägenhet i september efter en brand som orsakats av en hoverboard.

Ännu finns inte några tydliga mönster kring vilka hoverboards som fattat eld när det gäller märke, modell eller prisklass, men det tros handla om felkonstruerade batterier.

Flera myndigheter har nu börjat titta närmare på brädornas säkerhet. Bland annat gör Elsäkerhetsverket tester på hoverborads. Kartläggningen beräknas vara klar i mitten av oktober.

VIKTIGT FÖR SÄKER HOVERBOARD

Visa

Se till att det finns CE-märke, tillverkare och typbeteckning på den hoverboard du köper.

Svensk bruksanvisning ska finnas om du köper den i Sverige.

Ladda bara under uppsikt och enligt tillverkarens bruksansvisning.

Blir hoverboarden väldigt varm i något läge ska du kontakta inköpsstället.

Källa: Elsäkerhetsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer