Explosionen orsakade stor förödelse. Foto: Mikael Nilsson

Explosion på labb i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 12 på onsdagen exploderade en kompressor på ett labb på Fysicum vid Lunds universitet. Inga personer ska ha kommit till skada, men hela verksamheten fick evakueras.

Enligt Räddningstjänsten är det en kompressor som har exploderat. Platsen var avspärrad en stund efter explosionen för att polisen skulle göra vidare undersökningar. Tillsammans med anställda kontrollerades bland annat så att allt är tätt.

– Det finns en hel del otrevliga kemikalier på Fysicum, säger Torbjörn Krokström, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Inga personer ska ha kommit till skada, men en vägg har rasat på grund av explosionen. Den kraftiga explosionen hände i en lokal på bottenplan.

– I samma byggnad fast planet ovan finns brandfarliga och giftiga gaser. Vissa ämnen vore inte roligt om de kommit ut, till exempel vätgas och arsin , säger Torbjörn Krokström.

Räddningstjänsten har använt sig av mätinstrument för att kontrollera att inget giftigt ämne läkt ut.

Explosionen tros ha orsakats av en olyckshändelse. Hela den aktuella byggnaden har tömts på folk. Enligt Joachim Schnadt, prefekt för Fysiska institutionen, fick hela institutionen utrymmas, vilket innebär cirka 400 anställda och mellan 100 och 200 studenter.

– Det mesta av verksamheten kommer inte beröras av händelsen, utan kommer kunna återupptas under morgondagen. Men den forskning som pågått i det berörda labbet kommer få skjutas upp, säger Joachim Schnadt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.