Expressens vapenköp fälls i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad
Hovrätten fastställer tingsrättens dom i målet om Expressens uppmärksammade vapenköp i Malmö.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson döms i hovrätten för anstiftan till vapenbrott, dåvarande nyhetschefen döms för medhjälp till vapenbrott och reportern döms för vapenbrott.

Hovrätten fastställer alltså tingsrättens dom, skriver Expressen på sin hemsida.
– Det är naturligtvis en stor besvikelse, säger advokat Esa Kymäläinen i Expressens livesändning.

”Förvånande”

Domen är oerhört tråkig tycker Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter. I ett pressmeddelande skriver hon att ”det har aldrig varit lagstiftarens intention med vapenlagen att vapen som inhandlas utan avsikt att användas och omedelbart inlämnas till polisen ska omfattas av lagen”.

”Det mest förvånande är inte den fällande domen, utan att åtal alls väcktes”, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hovrätten slår fast, precis som tingsrätten, att ingen av de grunder för ansvarsfrihet som de åtalade har gjort gällande föreligger. Vidare menar hovrätten att det inte var nödvändigt för dessa tre att genomföra köpet och ”den senare transporten av vapnet för att fullgöra sitt journalistiska uppdrag”.

”Bra med stöd”

-Domen visar på en konflikt mellan juridik och journalistik, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Han konstaterar att han i både tings- och hovrätten tillsammans med de medåtalade fick chansen att förklara undersökande journalistik.

– Det kändes bra. Domen gör inte vårt reportage om vapenköpet 2010 mindre relevant. Bra känns också det stöd vi fått från hela mediebranschen.

Thomas Mattsson tycker att det är anmärkningsvärt att det flera gånger tidigare gjorts liknande reportage som inte lagförts. Han nämner bland annat att Kvällposten 1981 köpte en k-pist som sedan lämnades till Malmöpolisen. Thomas Mattsson tänker läsa domskälen noga innan han bestämmer om ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen.

– Bara av det skälet att liknande reportage gjorts tidigare och inte lagförts skulle det vara intressant att få en prejudicerande dom.

Lämnades till polisen

Tidningens reporter köpte 2010 en pistol som ett led i granskningen av påståenden om att Malmö flödade över av illegala vapen. Efter köpet lämnades vapnet till polisen.

Både reportern, chefredaktören och en nyhetschef på tidningen dömdes i maj fjol av Malmö tingsrätt för vapenbrott till villkorlig dom och 30 dagsböter vardera. Det vållade häftiga protester i medievärlden.

Expressen har hävdat att det var journalistiskt försvarbart att försöka ta reda på om det flödade illegala vapen i Malmö. Tingsrätten valde en mildare påföljd eftersom vapnet frivilligt överlämnades till polisen.

Thomas Mattsson bloggar om domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer