Fler deltidsbrandmän har sagt upp sig. Foto: TT

Extrapengar till deltidsbrandmän

Publicerad

Många kommuner väljer nu att betala ut extrapengar för att förhindra att deltidsbrandmän säger upp sig. Något som man inte är helt nöjd med hos facket.

När det nya avtalet slöts mellan Brandmännens riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, så orsakade det stort missnöje bland landets deltidsbrandmän. Många sa upp sig i protest mot sänkta ersättningar.

SKL har kallat det för utpressning, men nu väljer många kommuner att betala ut extrapengar för att få behålla sin deltidsbrandkår. Det rapporterar P4 Kristianstad.

Bland de som betalar extra finns Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund där Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Ystad ingår, Räddningstjänsten i nordväst med Örkelljunga, Ängelholm och Helsingborg samt Kristianstad och Östra Göinge.

Brandmännens Riksförbund är inte så förtjusta i den här lösningen. Facket anser att det inte är bra om det blir olika villkor på olika ställen i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.