Foto: Sanne Kleiner

Fortsatt extremt hög brandrisk – se räddningstjänstens råd

Uppdaterad
Publicerad

Det varma och torra vädret har orsakat stor risk för skogs- och gräsbränder i Skåne. Trots att temperaturen sjunkit de senaste dagarna är brandrisken fortfarande på högsta nivån i många skånska kommuner.

Sedan i mitten av maj råder eldningsförbud i Skåne och många delar av landet. Trots det inkommer fortfarande en hel del larm om skogs- och gräsbränder som gjort Räddningstjänsten mer uppmärksamma och bättre förberedda på den här typen av händelser.

-  Vi är mer uppmärksamma och mer på tårna när det inträffar någonting. Den bild media beskriver av bränder i Sverige påverkar helt klart. Man vill vara förberedd. Vi tar det på stort allvar även inom Räddningstjänsten, säger Mats Nilsson inre befäl Räddningstjänsten Syd.

Mats Nilsson inre befäl Räddningstjänsten Syd. Foto: Sanne Kleiner

Grillar och fimpar värsta bovarna

När Räddningstjänsten bedömer brandrisken utgår de från en skala 1-5. Den är satt på den högsta nivån på flera skånska orter.

– Det finns ett par index som man utgår ifrån. Nu när temperaturen sjunkit de senaste dagarna har spridningsrisken blivit lägre men antändningsrisken är fortfarande densamma. Så som det ser ut nu är det alltså fortsatt extremt hög brandrisk, säger Mats Nilsson.

Den torra marken gör att branden lätt sprider sig och spontanbränder kan uppstå flera hundra meter från brandplatsen, eftersom gnistor sprids och börjar brinna. I de flesta fallen är orsaken slarv med cigarettfimpar och grillning. 

– Man bör fortfarande vara mycket försiktig när man grillar. Det man bör tänka på är att grilla på platser där man får grilla. I sin trädgård har man ofta bra koll. Även på kommunens platser har man ansvar för sin engångsgrill tills att den är sval, alltså fullt ansvar, säger Mats Nilsson.

Fortsatt brandrisk trots regn

Trots regnet natten mellan lördag och söndag kvarstår brandrisken. Enligt räddningstjänsten kvarstår brandrisken, då torkan sitter så djupt i marken.

– I och med att det har varit så extremt torrt så behövs det mer än ett regn för att brandrisken ska ge vika, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.