Maria Afzelius forskning visar att det behövs ett tydligare samarbete mellan större instanser som kan hjälpa barn till psykiskt sjuka föräldrar. Foto: TT/ Privat

Få barn med psykiskt sjuka föräldrar får hjälp

Publicerad

Barn med föräldrar som lider av psykisk ohälsa löper också större risk att själva drabbas. Ny forskning från Malmö Högskola visar att vuxenpsykiatrin har få insatser som ska hjälpa patienternas barn.

De barn vars förälder är psykiskt sjuk och får hjälp och stöd löper mindre risk att drabbas av oro. Trots detta är det endast vart tredje barn till vuxenpatienter som får stöd visar ny forskning från Malmö Högskola.

Det är lagstadgat i hälso- och sjukvårdslagen att barn till psykiskt sjuka föräldrar behöver råd, information och stöd. Men enligt Maria Afzelius, doktor vid institutionen för socialt arbete vid Malmö Högskola, saknas det fortfarande kunskap om hur det här ska gå till.

– Samarbetet mellan vuxenpsykiatrin och socialtjänsten är lågt och skulle behöva utvecklas, säger hon.

En förälder som är psykiskt sjuk kan ha svårt att se vad dess barn har för emotionella och fysiska behov.

– Vuxenpsykiatrin har ett traditionellt arbetssätt som jobbar väldigt individuellt med patientet. Man behöver ta in familjen i större utsträckning eftersom det kan påverka alla i familjen, säger Maria Afzelius.

Utbilda personal

Enligt henne skulle lösningen vara att satsa på att utbilda personal till att arbeta mer familjeinriktat.

– Samverkan mellan vuxenpsykiatrin och socialtjänsten måste få ett mer systematiskt samarbete, säger Maria Afzelius.

De föräldrar som fått hjälp upplever att de har fått det bättre hemma och stöd att kunna hantera föräldrarrollen visar forskningen. 

– Barnen känner samtidigt mindre oro och vågar tala mer öppet om hur föräldern mår. De hade det också lättare att umgås med kamrater, säger Maria Afzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.