Överläkaren Björn Axel Johansson.

Inga fall av apatiska flyktingbarn i Skåne de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Få fall och inga tecken på att barn tvingats spela apatiska. Överläkaren Björn Axel Johansson har vårdat apatiska flyktingbarn i Skåne sedan de första fallen blev kända.

– Det har varit ett genuint lidande hos barnen men också ett stort lidande för föräldrarna, säger han.

Björn Axel Johansson jobbar på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och har stött på de flesta apatiska barn i Skåne som blivit inlagda. Men de är inte många. Mellan 2002 och 2015 handlar det om ett 10-tal fall. De senaste fem åren har ingen lagts in.

Ny debatt om fejkad apati

På senare tid har en ny debatt blossat upp om hur barn tvingats låtsas vara apatiska. Bland annat efter ett reportage i tidsskriften Filter.

Men det här är inget som Björn Axel Johansson känner igen hos sina patienter.

– Det har varit ett genuint lidande hos barnen men också ett stort lidande för föräldrarna, säger Björn Axel Johansson.

Dygnet runt i fem månader

Han berättar om hur barn och föräldrar var på BUP i fem månader dygnet runt.

– Vi kom dem väldigt nära och såg deras lidande, säger han.

Tre år efter att de fem första barnen lämnat BUP, det vill säga kring 2013, gjorde man en uppföljande undersökning på dessa.

– Ingen av dessa vare sig hos barn eller förälder gav sken av att insjuknandeprocessen skulle vara triggad av ett direkt inflytande av föräldrarna, ingen, säger Björn Axel Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.