Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito svarar på kritiken. Foto: Kenneth Sundin/SVT

Facken inte nöjda med kommunens svar

Publicerad

Efter rapporteringen om kränkande särbehandling och utköp av medarbetare svarar Hörby kommun på kritiken. Inte tillräckligt, menar fackförbunden som nu anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket.

Sedan valet 2018 har över tjugo kommunalställda chefer slutat i Hörby kommun och ett flertal fackförbund har riktat kritik mot kommunen. Kritiken handlar om utköp av medarbetare, kränkande särbehandling och allmän otrygghet bland personalen.

Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito på kritiken.

Enligt henne har kommunledningen inte fått in någon anmälan om kränkningar utan det rör sig om en omstrukturering i kommunen.

– Vi har idag fyra förvaltningar som ska bli en. Att förvaltningscheferna då slutar är ingenting konstigt, säger hon under den presskonferens som hölls tidigare idag.

Facket begär granskning

Samtidigt menar fackförbunden att kommunen inte gjort tillräckligt och begär att Arbetsmiljöverket granskar kommunen.

– Vi vill att Arbetsmiljöverket kopplas in. Vi är inte nöjda med kommunens svar. De ger oss ingen handlings- och tidsplan för vilka åtgärder de ska vidta och när, säger Maria Westlund, huvudskyddsombud vid Saco Hörby.

Hon tillägger:

– Vi och kommunledningen står långt ifrån varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.