Anmälningarna om brister i vården har haglat mot det privata äldreboendet S:t Knuts i Falsterbo. På onsdagen kallade fackförbundet Kommunal till möte för att diskutera frågan. Foto: Privat

Krismöte om bristerna på äldreboendet S:t Knut i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna har haglat mot Vardagas privata äldreboende S:t Knut i Falsterbo. Det handlar om brister i vården, underbemanning och om boende som inte fått sin medicin. På onsdagen höll fackförbundet Kommunal ett möte för att diskutera situationen.

– Det har varit en ohållbar arbetssituation för personalen, men de som är kvar kämpar på och försöker hålla humöret uppe, berättar Carina Freiding som är regionalt skyddsombud för Kommunal i Skåne och som var med på mötet under onsdagskvällen.

Kritiken mot boendet har funnits i flera år. Sydsvenskan var först att berätta om fallet och har tagit del av ett 60-tal avvikelserapporter hos kommunen bara i år. Bristerna har varit så stora att Vellinge kommun krävt in vite, eftersom Vardaga inte lever upp till kraven om säker vård och kompetent personal.

I tidningen berättar en anhörig att hennes mamma inte fått duscha på över tre veckor i somras. Ett annat exempel handlar om en äldre dam som brände sig, eftersom personalen glömt henne ute i solen i flera timmar. 

Flera ägarbyten

Äldreboendet S:t Knut drevs först på entreprenad av vårdföretaget Norlandia. Nästa upphandling vanns av Aleris Omsorg, som skulle övertagit driften i januari i år.

Men i samma stund som övertagandet skulle ske, blev Aleris uppköpt av vårdkoncernen Vardaga. Det gjorde det extra krångligt, berättar Annicka Jönsson, ordförande i Kommunals avdelning Trelleborg/Vellinge. 

– Under ett par veckor fanns det till exempel inga datasystem där dokumentationen kunde göras, säger hon.

Fick inte sin medicin

Många av avvikelserapporterna som SVT tagit del av handlar om medicin som inte delats ut. Eller medicin som delats ut av personal som inte haft befogenheten. Enligt de ansvariga berodde det på personalbrist. Hos Vellinge kommun har ett större antal liknande fall registrerats.

– Jättemånga på boendet har sagt upp sig och det är många timvikarier, säger Annicka Jönsson. 

Bland avvikelserapporterna finns ett antal exempel på där rutinerna brustit. 14 maj 2019: ”Enligt digital signeringslista saknas signering vid totalt 26 tillfällen samt att tre tillfällen har utförts av icke delegerad personal”.

– Alla avvikelser följs upp och utreds. Vi tittar alltid på varje enskild händelse och vidtar vid behov åtgärder så man kan undvika att något liknande händer igen, säger Ida Ek, vice regionchef på Vardaga.

Mamman helt uttorkad

En anhörig har anmält att mamman gått ner i vikt och att personalen berättat att man slutat medicinera henne sedan ”läkaren råkat klicka bort” uppgiften att hon skulle ha medicin. När mamman kom in på akuten var hon, enligt rapporten, helt uttorkad och hade mycket lågt blodvärde.

Tanken med mötet på onsdagskvällen var att höra hur medlemmarna mår och enligt skyddsombudet Carina Freiding har det varit en stor brist på personal med rätt utbildning vilket bland annat har gjort att några av de anställda har fått dra ett tungt lass på jobbet.

Under mötet kom det också fram att personalen har bett om att deras arbetssituation ska förbättras under lång tid, men att de många chefsbytena har gjort att åtgärderna går för långsamt.

– Nu önskar personalen mer personal med rätt kompetens och arbetsro, säger Carina Freiding.

Fokuserar på rekrytering

Den målsättningen delas av Vardagas ledning.

– Att skapa arbetsro är också vår målsättning, och det har blivit bättre efter sommaren även om vi har en bit kvar innan vi är helt nöjda, säger vice regionchef Ida Ek.

– Ett stort fokus har varit på rekrytering av fast personal där vi nu är i slutfasen. Vi har även kompletterat verksamheten med nya tjänster som köksbiträde, serviceassistenter och aktivitetsassistenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.