”Ser problem med att lönespridningen kan tryckas ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Om lönespridningen trycks ihop för mycket finns risk att de som jobbat många år känner sig åsidosatta. Det menar fackförbundet kommunal, som samtidigt inte bedömer problemet som stort i Skåne.

Upprördheten hos Annelie Cederberg och hennes kollegor känner Inga-Lill Björk inte igen från övriga delar av Skåne.

– Det kan se väldigt olika ut i kommunerna, eftersom alla har sina egna ekonomiska förutsättningar, men det är inte vanligt att man förhandlar upp ingångslönerna, säger hon,

Enligt det centrala avtalet ska lägstalönen för en undersköterska vara 20.850. Utifrån detta är det sedan upp till kommunerna och de lokala facken att göra egna förhandlingar.

– Det centrala avtalet säger ingenting om vilka kriterier som ska uppfyllas. Det är upp till varje arbetsplats att ta fram kriterier, och se till att de blir kända bland de anställda.

Ser ni något problem med att ingångslönerna ligger för nära siffran för dem som jobbat i många år?

– Lönespridningen trycks ju ihop, och jag kan förstå att de som jobbat i många år känner sig åsidosatta och att de halkar efter. Det börjar bli brist på utbildad personal, och det här kan vara något man använder för att locka till sig nya personer att anställa, säger Inga-Lill Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.