Nu reagerar facket, efter Kvällspostens artiklar om usla arbetsförhållanden på Möllan. Foto: SVT

Facket reagerar efter uppgifter om slavkrogar

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier diskuteras en bojkott av krogar på Möllan, och både politiker och allmänhet har reagerat sedan Kvällsposten/Expressen avslöjade att flera krogar har dåliga arbetsförhållanden. Nu reagerar även facket, och Migrationsverket har polisanmält en krögare för människohandel, enligt Sydsvenskan.

Hotell- och restaurangfacket har kollektivavtal på två, och medlemmar på fyra, av dom på sociala medier utpekade restaurangerna.​ Johan Svensson är regionchef på Hotell- och restaurangfacket.

Johan Svensson är regionchef på Hotell- och restaurangfacket. Foto: Pressbild

– I det första läget kontaktar vi medlemmarna och hör oss för om deras erfarenheter och upplevelser av arbetsplatsen för att starta en utredning.

Bojkott på sociala medier

Det är efter Expressen och Kvällspostens artiklar om usla arbetsförhållanden som en våg av reaktioner har kommit både från allmänhet och politiker. ​Politikerna lovar skärpt tillsyn och det talas om bojkott på sociala medier. Och nu reagerar alltså facket.​

På fråga om vilken den skarpaste åtgärden kan bli så svarar man med att peka på arbetsmiljölagstiftningen.

– Att begära åtgärder och information. Och är det sen så att vi inte får uppgifterna eller att de inte följer lagstiftningen så kan vi skjuta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, säger Johan Svensson.

Per Persson, avtalssekretare på Hotell- och restaurangfacket . Foto: Pressbild

Kritiken: Ger felaktiga signaler

Något som väckt förvåning är att flera av de utpekade krogarna på fackets app och hemsida får omdömet ”schysta villkor” vilket bygger på att ägarna har kollektivavtal.​ Kritiken är att det ger felaktiga signaler för besökarna.

Per Persson som är avtalssekretare på Hotell- och restaurangfacket menar att med kollektivavtalet följer ett antal förpliktelser som påverkar villkoren positivt på flera sätt. Och om det som i dessa fall misstänks vara felaktigt så finns en tvistelösningsmekanism med i kollektivavtalet.

– Och det innebär förhandlingar och det gör vi när vi får reda på det.

Krögare polisanmäld för människohandel

Under fredagskvällen publicerade Sydsvenskan uppgifter om att en krögare på Möllan blivit anmäld för människohandel och tvångsarbete.

Den misstänkta mannen är 40 år, och är en av tre delägare i en restaurang. Det är Migrationsverket som har polisanmält mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.