Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Svanlund är vice ordförande på Lärarnas Riksförbund. Foto: Jon Loman

Facket: ”Ökad oro för smitta bland lärare”

Publicerad
Sverige är ett av få länder som hållit sina grundskolor öppna genom coronakrisen. Enligt Lärarnas Riksförbund ökar nu oron bland landets lärare.

Grundskolorna i Sverige håller öppet som vanligt trots pågående coronapandemi. För ett par veckor sedan stängdes dock en grundskola i Kåge utanför Skellefteå, efter att en lärare hade dött i covid-19 och flera av hens kollegor konstaterats smittade.

Lärarfacken vittnar nu om samtal från lärare som oroar sig för att smittas av corona på sin arbetsplats.

– Det finns många lärare som är oroliga, om man tillhör en riskgrupp eller har en familjemedlem som tillhör en riskgrupp. Vi får in en del samtal men många vänder sig också direkt till sina rektorer, säger Sara Svanlund, vice ordförande på Lärarnas Riksförbund.

Social distansering omöjlig

Hon menar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering inte går att tillämpa i skolan på grund av utrymmesbrist och att det finns en dubbel problematik för lärare under coronakrisen.

– De lärare som kontaktar oss är i första hand rädda för smittspridning. Men många frånvarande elever och lärare innebär också en tyngre arbetsbelastning för de lärare som är kvar i skolan, säger Sara Svanlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer