Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Kristersson på plats vid Landgrens holme vid Skanör. Foto: Ninni Mikael/SVT

Rekordmånga fåglar vid årets fågelinventering i Skanör

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gjordes den årliga räkningen av antalet fågelbon på Landgrens holme vid Skanör. Årets räkning blev den högsta någonsin med minst 1309 bon på den lilla holmen.

På den lilla holmen vid Skanör räknas det upp emot 13 fågelarter och den fågelart som ökat mest med sin närvaro är skärfläckan.

– Det är över 1300 bon på den här lilla holmen som är nästan lika stor som en fotbollsplan. Det är ganska fantastiskt och det är rekord. Förra året var det runt 800 bon. Det är en ständig ökning av flera arter, både kentska tärnor, skrattmåsar och skärfläckor, säger Mikael Kristersson, dokumentärfilmare och naturvårdare.

Bästa sättet att räkna

För att räkna fåglarna på holmen genomfördes räkningen med tubkikare från 20 meters höjd, vilket sägs vara det bästa sättet för att räkna fågelbon.

– För att slippa gå ut bland bona och skrämma fåglarna och få en riktig överblick hyr vi varje år en skylift. Då kommer vi upp i 20 meter i luften och 100 meter ifrån den lilla holmen.

Skapat fristad

Vad ökningen kan bero på är att holmen är omringad av elstängsel så att rävar inte kommer åt fågelbona.

– Vi har ju skapat en fristad för häckande strandfåglar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer