Fågelungar lämnades att dö

Uppdaterad
Publicerad

Träden var fulla av fågelägg och levande ungar och nu riskerar Simrishamns kommun åtal för miljöbrott.

Det blev ett lika makabert som abrupt slut på den långa konflikten kring de sex lindarna framför kyrkogården i Borrby. Imorse kom kommunens entreprenörer och började såga ner träden och med dem mängder av fågelägg och nyfödda råkungar som lämnades att dö på marken.

Först vid elvatiden avbröt länsstyrelsen massakern.

– Man blir direkt illa berörd när man ser detta. Alla fåglar är fridlysta under den tid de häckar, så här får det inte gå till, säger miljöhandläggare Martin Hedman på länsstyrelsen.

Träden kan leva vidare trots sjukdom

Det är borrbyborna Mikael Sahlin och Martina Leo som kämpat mot kommunen och byalaget i Borrby för att de sjuka lindarna ska få stå kvar – enligt dem ett värdefullt inslag i kulturmiljön framför kyrkogården. De har inhämtat ett utlåtande från en arborist, trädexpert, enligt vilket träden trots sin sjukdom kan förväntas leva ytterligare någonstans mellan 10 och 20 år.

Motsidans argument är att nerskräpningen från de på sikt dömda träden och råkorna i dem är en sanitär olägenhet.

– Det är fullkomligt absurt att kommunen kan medverka till något sådant här. När vi kom hit regnade det ägg och fågelungar ner över männen med motorsågarna, säger Mikael Sahlin.

Åtal för miljöbrott

Länsstyrelsen tänker nu begära åtalsprövning av kommunens agerande – och den ansvarige tjänstemannen medger utan omsvep att ett allvarligt fel är begånget.

– Ansvaret vilar givetvis ytterst på mig, förklarar samhällsbyggnadschef Henrik Olsson.

Enligt honom hade kommunen rådfrågat länsstyrelsen om när råkor normalt inleder sin häckning.

– De svarade att det brukar ske runt 15 april. Men oavsett det, arbetet idag borde ha avbrutits när man insåg att det redan fanns ägg och levande fågelungar i träden, säger Henrik Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.