Foto: Linda Fridh/SVT

Skåningar uppmanas återvinna fallfrukt – ska bli biogas

Publicerad

Istället för att ligga och ruttna på skånska villagräsmattor ska nu gamla äpplen och päron komma till nytta. Sysav hoppas att skåningar som har fallfrukt över ska lämna in den i specialkärl på Sysavs återvinningscentraler. Två kilo äpplen ger drivmedel som räcker till två kilometers körning med en personbil.

När frukten lämnats in blandas den i Sysavs förbehandlingsanläggning med annat insamlat matavfall och omvandlas sedan till en så kallad slurry. Slurryn skickas därefter till en biogasanläggning där den rötas och blir till biogas och biogödsel.

Biogas är ett fossilfritt alternativ till bensin och diesel och biogödsel är betydligt klimatsmartare än handelsgödsel.

Klimatsmart återvinning

Fallfruktsinsamlingen på skånska återvinningscentraler pågår till och med den 4 oktober.

Under övrig tid, när inte specialkärlen är på plats, kan fallfrukten lämnas som trädgårdsavfall och blir då grönkompost istället.

Biogas och biogödsel

Biogas är ett rent och förnybart bränsle och därmed ett viktigt komplement till bensin och diesel.

Till stor del består biogas av den energirika gasen metan. Eftersom den utvinns från biologiskt material, ökar inte koncentrationen av koldioxid i atmosfären.

Biogödsel från matavfall har högt näringsvärde och många av de ämnen grödorna behöver. Genom att gödsla med biogödsel kan man återföra näring och humus som annars hade gått till spillo till kretsloppet.

Genom att använda biogödsel minskar behovet av handelsgödsel som består av fosfor som är en ändlig resurs.

FRUKT OCH BIOGAS

* 7,5 kg matavfall ≈ 1 liter bensin ≈ 0,7 kg biogas.

* En personbil kan köra nästan två kilometer på ett kilo äpplen.

* Om 70 procent av allt matavfall från hushåll samlas in och rötas skulle den producerade biogasen kunna ersätta 73 miljoner liter bensin. Det skulle räcka till årsförbrukningen av drivmedel för 85 000 bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.